Profilo'nun 'Sürdürülebilir Mini Fırın' Projesi Sonuçlandı



Ürünlerini geliştirirken Türk tüketicisinin kullanım alışkanlıkları, ihtiyaçları ve beklentilerini karşılayan doğru çözümleri, tasarımları hedefleyen  ve üniversite – endüstri işbirliğine büyük önem veren Profilo Dayanıklı Ev Aletleri, ODTÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü 3. sınıf öğrencileri ile 'Sürdürülebilir Mini Fırın' projesini gerçekleştirdi. Projenin kapsamı ve süreci, ODTU’nün deneyimli eğitim kadrosu ve Profilo’nun tasarım ekibi ile birlikte oluşturuldu.

25 öğrencinin katıldığı proje çerçevesinde ODTÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencileri, Türk tüketicilerinin çoğunun evinde bulunan ve geleneksel büyük fırınlara göre kullanıcıya pratik ve ekonomik avantajlar sunan bir ürün olan mini fırın tasarımı üzerinde çalıştılar. 'Sürdürülebilir Mini Fırın' Projesinde, mini fırınların pratik ve ekonomik yönlerini sürdürülebilirlik ölçütleriyle birleştirerek vurgulayan tasarımlar geliştirilmesi hedeflendi. Sürdürülebilirlik ölçütleri içinde öğrenciler, pişirme ve servis, temizlik, onarım, enerji tasarrufu ve bunun kullanıcıya iletilmesini de göz önüne aldılar. Öğrenciler, yerel ve kültürel kullanım alışkanlıklarını da inceleyerek, Türk tüketicisine akılcı çözümler sunan projeler geliştirdiler.

Projenin ilk aşamasında, literatür araştırması ve kullanıcı gözlemi yapan öğrenciler, geleneksel ve çağdaş fırınlar, fırınların teknik özellikleri, ürün güvenliği, piyasadaki mevcut fırınlar ve sürdürülebilirlik ölçütlerinin yanı sıra, mutfaklardaki ve beyaz eşyalardaki trendleri de araştırdılar ve gözlemlerini bir rapora dönüştürdüler. Projenin ikinci aşamasında ise 'deneyim modelleme' olarak adlandırılan bir yöntemle, kullanıcılarla bire bir daha detaylı bir çalışma yaparak ürünle yaşadıkları deneyimleri, görüşlerini ve tercihlerini ayrıntılı olarak incelediler; ayrıca fırınları kullanarak, pişirme deneyimi de yaşadılar.

Öğrencilerin tüm bu araştırma ve deneyimlerden elde ettikleri sonuçlarla kullanım senaryoları geliştirmelerinin ardından ön jüri ve final jüri aşamalarına geçildi. Final sunumunda, Profilo Dayanıklı Ev Aletleri’nin merkez binasına davet edilen  öğrenciler, aralarında Almanya'dan  bu projeye destek olan BSH Grubu Yerel Markalar Tasarım Direktörü Robert Gotschy ve fırın tasarımlarından sorumlu tasarımcı Andreas Berr’in de bulunduğu çok sayıdaki Profilo çalışanından oluşan geniş bir gruba sunum yaptılar. Sunuma Profilo  Pazarlama Müdürü Bahriye Bayraklı Tavukcuoğlu, Profilo Satış Direktörü Semir Kuseyri ve Profilo Tasarım Yöneticisi Sedef Abbasoğlu da katıldı.

Proje sonucunda, sunulan birçok farklı ve yenilikçi tasarım arasından verilen ölçütleri en iyi şekilde karşılayan ilk üç tasarım derecelendirildi. İlk üç projenin sahipleri olan Koray Benli, Güzin Şen ve Buse Üstün’e Nordmende TV, projeyi tamamlayan diğer tüm öğrencilere ise Küçük Ev Aletleri hediye edildi, ayrıca seçilen bir çok tasarım öğrencilerin haklarını da gözetecek şekilde koruma altına alındı.