Proje Direktörü Japon Müteahhit: Marmaray 2010 Yılında Bitecek



Marmaray Tüp Geçidi projesinin direktörü Japon müteahhit Ohmi Hidemi, çalışmaların 2010 yılında tamamlanacağını söyledi. Türkiye’nin en büyük ve önemli projelerinden olan Marmaray, milletvekilleri, Üsküdar kaymakamı ve belediye başkanı ile basın mensuplarından oluşan gruba gezdirildi.

Projedeki son gelişmeleri ve teknik bilgileri aktaran Taisei firması genel müdürü Ohmi Hidemi, Boğaz’da kazılması gereken toplam bin metrekübün (1387 metre) yüzde 40’ının tamamlandığını söyledi. İstanbul Boğazı’na 11 tüp yerleştireceklerini belirten Hidemi, bu işleme de 2006 sonbaharında başlayacaklarını açıkladı. Dışarıda özel olarak yapılmış gemilerle tüplerin batırılacağını aktaran Hidemi, dünyada en derin 40 metreye tüp batırıldığını, ancak Marmaray projesinde bunun 61 metre olacağını bildirdi. Hidemi, Üsküdar sahil bölümünde zemin iyileştirme çalışmaları yaptıklarını, Sarayburnu’nda ise böyle bir çalışmaya gerek olmadığını belirtti.

Proje koordinatörü Masatoshi Kimura da, tünel kazma işinin 6 ay sonra biteceğini ve daha sonra tüp indirilmeye başlanacağını ifade etti. Kimura, tüp geçidin Richter ölçeğine göre 9-9,5 şiddetinde depreme dayanıklı olacağını belirtti. Marmaray platformunu ziyaret eden ve bilgi edinen AK Parti İstanbul Milletvekili Tayyar Altıkulaç, çok büyük bir proje olan Marmaray’ın tamamlandığı zaman İstanbul trafiğinin nefes alacağını söyledi. Projenin zamanında bitmesini temenni ettiğini belirten Altıkulaç, çalışmaların aksamadan sürdüğünü aktardı. AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Açıkalın da, bu çalışmayla İstanbul’un ayrı bir çehre kazanacağını dile getirdi. Açıkalın, yeterli finansmanı olduğu için projenin zamanında bitirileceğini dile getirdi.