Proje Doğayı Yok Edecek



UNESCO’nun “Dünya Biyosfer Rezerv Alanı” ilan ettiği Artvin’in Macahel (Camili) Vadisi üzerindeki 8 hidrolektrik santralı (HES) projesinden birisi olan Düzenli HES projesi için hazırlanan bilirkişi raporunda, HES’in yaratacağı tahribata dikkat çekildi. Raporda, projenin bilimsel dayanaktan yoksun olduğu, doğal varlıkları yok edeceği vurgulandı.

Camili Vadisi’nde Kiler Holding’e bağlı 4 enerji şirketinden birisi olan Gülkar Enerji firması tarafından yapımı planlanan 5.05 megavat kurulu gücündeki projeniin geri dönüşümsüz zararlara yol açacağı belirtildi.

Bilirkişi raporunu değerlendiren avukat Yakup Şekip Okumuşoğlu, bakanlığın, Macahel’e UNESCO tarafından verilen “Biyosfer Rezerv Alanı” statüsünü tanımasına karşın bunun nasıl korunacağına ilişkin yönetmeliği çıkarmadığına dikkat çekti. Okumuşoğlu, “Böyle olunca da ülkenin prestiji olabilecek Macahel’in nasıl korunacağı belirsizleşiyor. Bu nedenle de Macahel’de 8 HES için izin verilebiliyor. Bilirkişi incelemesi yapılan proje ÇED’den muaf. Yani hem ÇED’den muaf, hem Biyosfer Rezerv Alanı’nda, hem de 11 derenin suyunu toplayan ve bu sebeple de benzerlerinden ayrılan bir proje” diye konuştu.