Projelerinizin Değerini Artırın!



2001 yılından beri gayrimenkul sektörüne kurumsal düzeyde hizmet sunan Colliers Türkiye, inşaat firmaları ve gayrimenkul geliştiriciler için projelerin başlangıç aşamasından satış aşamasına kadar verdiği danışmanlık hizmetleriyle yatırımların riskini azaltıyor, projelerin değerini artırıyor.

Türkiye'de geçtiğimiz dönemde yapı sektöründe yaşanan hızlı büyüme, proje sayısında da hızlı bir artışa neden oldu. Ancak son bir kaç aydır ekonomide durgunluk olmasa bile yavaşlama sinyallerinin ortaya çıkması, inşaat sektöründe de ciddi bir tedirginliğe yol açıyor. Konut başta olmak üzere ofis ve alışveriş merkezi de dahil, proje sayısındaki fazlalık yanında projelerin birbirine benzerliği, "Acaba tüm bu projeler satılabilecek mi? Kiraya verilebilecek mi? Yüksek bir doluluk oranına sahip olabilecek mi?" gibi soruları da beraberinde getiriyor. Ortaya çıkan bu tedirginlik, ellerinde projesi olan veya yeni proje geliştirmek üzere kolları sıvayan şirketlerin de beklemesine hatta projelerini askıya almasına yol açıyor.

Ortaya çıkan arz fazlası, fiyatların yüksekliği ve Türkiye'nin uluslararası piyasalara entegre olma sancılarıyla birleştiğinde, önümüzdeki dönemde inşaat sektörünün ve genel olarak gayrimenkul sektörünün daha yoğun bir rekabete sahne olacağını haber veriyor. Bu yoğun rekabet ortamında kaynakların iyi kullanılması, doğru bölgelerde, doğru hedef gruplar için doğru projelerin geliştirilmesi ve bunların doğru biçimde pazarlanması elbette gayrimenkul geliştiricileri ve yatırımcılar için büyük önem taşıyor.

Türkiye'de gayrimenkul sektörünün bu tür ihtiyaçlarına yönelik profesyonel hizmetler, 2001 yılından beri uluslararası gayrimenkul zinciri Colliers International'ın Türkiye ofisi Colliers Türkiye tarafından sağlanıyor. Türkiye'de gayrimenkul alanında geliştirici ve yatırımcı olarak çalışan firmaların artan rekabet koşullarına uyum sağlayabilmeleri için bu alanda uluslararası deneyim ve know-how'a sahip kadrosuyla hizmet veren Colliers, ticari gayrimenkul konusunda danışmanlık ve aracılık hizmetleriyle firmaların riskini azaltıyor, projelerin verimliliğini artırıyor.

Tekfen Tower
Proje geliştirme desteği
Colliers Türkiye, inşaat firmaları için fizibilite ve yatırım analizi aşamasından başlayarak pazarlama aşamasına kadar her noktada destek sağlıyor. Örneğin mevcut bir arazinin üzerine ne tür bir gayrimenkul geliştirilmesi durumunda en yüksek getiri elde edilebilir? Arazinin bulunduğu bölge, çevresindeki yapılanma ve bir çok farklı kritere göre o arazi üzerinde ne projesi geliştirilmelidir?

Geliştirilecek gayrimenkulün türüne karar verildikten sonra bu kez de projenin konseptinin belirlenmesi gerekiyor. Konut projesi ise nasıl bir konsepti olmalı, kimlere hitap etmelidir, ofis binası veya alışveriş merkezi ise hangi grup firmalara hitap eden, hangi müşteri kitlesini hedefleyen bir proje olmalıdır gibi doğrudan doğruya projenin başarısını belirleyecek soruların yanıtları Colliers'ın uluslararası deneyim ve birikimi ışığında yaptığı çalışmalarla elde ediliyor. Böylece yürütülen projenin hedef kitlesiyle en kısa sürede ve en iyi fiyattan buluşma şansı da en üst düzeye çıkarılmış oluyor.

Konsept belirleme aşamasından sonra Colliers'ın proje aşamasındaki danışmanlık desteği de kullanım amacına en uygun yapıların ortaya çıkmasını sağlıyor. Bir ofis binası, bir alışveriş merkezi veya bir konut alanı için belirlenen hedef kitlenin ihtiyaçları yapılara yansıtılabildiği oranda, yapıların kiralama ve satış değerlerinde de ciddi artışlar sağlanabiliyor. Colliers Türkiye'nin Gayrimenkul Geliştirme Danışmanlığı adını verdiği bu hizmetin en tanınmış örneğini İstanbul Levent'teki Tekfen Tower oluşturuyor. Proje aşamasından başlayarak bir A sınıfı ofis binasının tüm gerekliliklerinin yansıtıldığı Tekfen Tower, çevrede doluluk oranı en yüksek bina olmasının yanında, kiralama değeri açısından da çevresindeki yapıların yüzde 15-20 üzerine çıkabiliyor.


Pazarlama desteği
Colliers'ın konsept belirleme ve proje aşamasındaki hizmetlerinden sağlanan yüksek katma değer, pazarlama aşamasında da aynı şekilde devam ediyor. Asıl işi inşaat olan ve pazarlama alanında deneyim sahibi olmayan firmalar, projelerinin başlangıç aşamasından itibaren yine Colliers'ın uluslararası know-how'ıyla projelerini pazarlayabiliyorlar. Yakın geçmişte Tekfen Tower'ın pazarlama çalışmalarını başarıyla tamamlayan Colliers mevcut durumda henüz inşaatına başlanmayan, Artell / Koytür ortaklığı tarafından Ümraniye'de gerçekleştirilecek alışveriş merkezi, residence ve ofis yapılarından oluşacak yaklaşık 300 bin m2 kapalı alanı kapsayan mix proje'nin alışveriş merkezi bölümünün proje geliştirme danışmanlığını yürütüyor.

Colliers'ın Londra Ofisi'nin deneyimleriyle katkıda bulunduğu alışveriş merkezi tamamlandığında, tasarımı ve teknik özellikleriyle hem kullanıcı firmalar, hem de ziyaretçilere sağladığı somut faydalarla oldukça yüksek bir pazar değerine sahip olacak. Ayrıca pazarlaması da yine Colliers tarafından gerçekleştirilen alışveriş merkezi, Colliers'ın uluslararası bağlantılarıyla şu ana kadar Türkiye'ye girmeyen değişik yabancı markaların da Türkiye pazarına girmesini sağlayacak.