PROSteel 2012 Kolokyum ve Ödül Töreni Gerçekleşti



Çelik malzeme ile yaratıcı çözümler geliştirmek, mimarlık ve mühendislik bölümü öğrencilerinin birlikte çalışmalarını teşvik etmek amacıyla bu yıl 12.’si düzenlenen PROSteel Çelik Yapı Tasarımı Öğrenci Yarışması'nın kolokyum ve ödül töreni, 27 Nisan 2012 Cuma günü Yapı-Endüstri Merkezi'nde (YEM) yapıldı.

PROSteel 2012 seçici kurul üyeleri Yrd. Doç. Dr. İpek Akpınar, Dr. Mimar Cem İlhan, Dr. İnş. Müh. Selçuk İz; Y. Müh.-Mim. Yaşar Marulyalı, Prof. Dr. Müh.-Mim. Hasan Şener, Prof. Dr. İnş. Müh. Nesrin Yardımcı'nın katılımıyla gerçekleşen kolokyumda; ülkemizde yapısal çelik kullanımının artırılması için, malzemenin daha iyi tanıtılmasının gerekliliği hatırlatılarak, yapısal çelik kullanımının benimsenmesinde, geleceğin profesyonelleri olan öğrencileri sürece dahil eden PROSteel yarışmasının önemine bir kez daha vurgu yapıldı.


Kolokyumda yaptığı açılış konuşmasında, PROSteel yarışmasına bugüne dek yaklaşık 2000 öğrencinin katıldığına dikkat çeken YEM Bilgi ve Organizasyon Grup Yönetmeni Banu Durmuşoğlu, mimarlık ve inşaat mühendisliği öğrencilerinin birlikte çalışmalarını ve yapısal çeliği tanımalarını sağlayan böylesi bir yarışmaya katkıda bulunduğu için sponsor Borusan Mannesmann Boru'ya teşekkür ederek, sözü Seçici Kurul üyelerine bıraktı.


Seçici Kurul Başkanı Yaşar Marulyalı, 12 yıldır devam eden yarışma sürecinde, bir ilki gerçekleştirerek hem birincilik hem de ikincilik ödülünü okullarına kazandıran ODTÜ öğrencilerini kutladı. "Çelik yapı tasarımı kolay değildir, bu süreçte hocalarınızın da yol göstermesi lazım" diyen Marulyalı, yarışmayı Türkiye geneline yaymayı amaçlamalarına rağmen halen tüm üniversitelerin katılımını sağlayamadıklarını ekledi. Deprem ülkesi Türkiye için yapısal çeliğin çok önemli olduğunun altını çizdi.

Türk Yapısal Çelik Derneği (TYÇD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nesrin Yardımcı, dernek olarak PROSteel'e çok önem verdiklerini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:


"Yurtdışında yapılarda %60-70 oranında çelik kullanılıyor. TYÇD olarak ülkemizde çelik yapıları tanıtmaya ve kullanımını artırmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken de işe öğrencilerden başlamanın çok doğru bir yöntem olduğu düşüncesindeyiz."


TYÇD üyesi olarak 3 yıldır PROSteel seçici kurulunda görev aldığını hatırlatan Selçuk İz, yarışmaya giderek artan bir ilgi olduğunu ifade etti. Amaçlarının mimar ve mühendislerin birlikte çalışmabilmelerini sağlamak olduğunu söyleyen İz, öğrencilere çeliğin avantajlarını tanıtırken, seçici kurul üyeleri olarak kendilerinin de keyifli saatler geçirdiklerini dile getirdi.


Prof. Dr. Hasan Şener
ise, öğrencilerin, okul projelerine ayırdıkları vaktin yanında PROSteel'i de takvimlerine ekleyebilmeleri için Seçici Kurul üyeleri olarak ellerinden gelen yardımı sağlamak istediklerini belirterek, öğrencilerden bu konudaki görüşlerini paylaşmalarını istedi.   


Kolokyuma sadece ödül kazananların gelmesini, yarışma kültürü açısından bir eksiklik olarak niteleyen Cem İlhan, PROSteel 2012'ye katılan öğrencilerin sunum seviyesinin şaşırtıcı derecede yüksek olduğunu belirterek, "derdini, fikrini iyi anlatan sunumlarla karşılaştık" dedi. Yarışmanın 'ekip ruhu' boyutuna da dikkat çeken İlhan, "mimar-mühendis birlikteliği, kültür olarak alışabildiğimiz birşey değil. PROSteel'de kalabalık gruplar görmek sevindirici" diyerek, taşıyıcı sistem ile mimarlığın et-kemik gibi ayrılmaz bir bütün olduğunu vurguladı. Çelik sistemin, mimari tasarımda kendini görünür kılan bir strüktür olduğuna dikkat çeken Cem İlhan, bu nedenle de mimar-mühendis iş birliğini en baştan şart koştuğunu ekledi. "Mühendisin ön tasarım bittikten sonra çağrılması çok yanlış ve sağlıksız bir yöntem" diyen İlhan, PROSteel yarışmasının öğrencileri, bu durumu tersine çevirme konusunda önceden eğitmesi nedeniyle önemli olduğunu söyledi.


Bu sene 12. kez düzenlenen ve artık kurumsallaşan PROSteel yarışmasının parçası olmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Yrd. Doç. Dr. İpek Akpınar , "Yarışmalar buza yazı yazmak gibidir" diyerek, yarışmanın düzenleyicilerine, bu projeleri yayına dönüştürülmelerini rica etti. Otobüs terminalinin kritik bir konu olduğuna değinen Akpınar, kentle buluşma ve vedalaşma alanları olan terminallerin, öğrencilere yönelik bir yarışmada konu olarak seçilmesinin isabetli bir karar olduğunu belirtti. PROSteel 2012'ye katılan projelerin temsiliyet ve sunum açısından çok başarılı olduğunu ifade eden Akpınar, "Bu heyecanlı keşfin, ekip ruhu ile yapılması gerçek hayat için de önemli bir hazırlık" dedi.

Kolokyum, Seçici Kurul Başkanı Yaşar Marulyalı'nın, mansiyon ve ödüle kazanan öğrencilere, yarışma sürecine ilişkin deneyim ve düşüncelerini aktarmaları amacıyla söz vermesi ile devam etti.



Kolokyumun ardından geçilen ödül töreni, TYÇD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nesrin Yardımcı ile Borusan Mannesmann Boru Yapısal Çelik-Pro Alt Segment Yöneticisi Kerem Külekçi'nin açılış konuşmaları ile başladı.


20. yılını kutlayan TYÇD'nin en büyük amacının çeliğin tanınması ve kullanımının artırılması olduğunu yineleyen Yardımcı, PROSteel Çelik Yapı Öğrenci Tasarım Yarışması'nın da bu bağlamda en çok önem verdikleri etkinlikler arasında yer aldığını ekledi. Tasarımın başarısının, ilk aşamadan itibaren ekip çalışmasına gidilmesi olduğunu belirten Yardımcı, yarışmaya katılan öğrencilerin, çok uyumlu bir çalışma ortaya çıkardığını ifade ederek; "Mezuniyetten sonra da çelik yapılara önem vermenizi ve özen göstermenizi diliyoruz" dedi.


 "PROSteel ile gelecekteki çelik yapıların temelini attığımızı düşünüyoruz" diyen Kerem Külekçi, yarışmanın gerçekleşmesini sağlayan TYÇD ve YEM ile Seçici Kurul üyeleri ve öğrencilere teşekkürlerini sundu.


...Ve ödüller sahiplerini buldu!



ODTÜ öğrencileri Ali Sinan, Dicle Taşkın, Bünyamin Çam, Özgün Ali Topuz'un değer görüldüğü birincilik ödülünü, Seçici Kurul Başkanı Yaşar Marulyalı sahiplerine teslim etti.



İkinciliğe değer görülen ODTÜ öğrencileri Melike Emerce, Kenan Küçük, Cihat Çağın Yakar'ın ödülünü TYÇD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nesrin Yardımcı verdi.



Yeditepe Üniversitesi'ne ilk PROSteel ödülünü kazandıran Mimarlık Bölümü öğrencileri Yıldırım Yazganarıkan ve Dinçer Aydın ile İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü'nde eğitim gören ekip arkadaşları Ali Eray Bulut ve Arda Batmaz'ın üçüncülük ödülünü Seçici Kurul üyesi Prof. Dr. Hasan Şener verdi.



Projelerinde Borusan Mannesmann Boru ürünlerini yoğunluklu olarak kullanarak Borusan Mannesmann Özel Ödülü'nü kazanan ODTÜ öğrencileri Aydın Özgüneş, Bennu Tunç ve Eren Çavdar'ın ödülünü, Borusan Mannesmann Boru Yapısal Çelik-Pro Alt Segment Yöneticisi Kerem Külekçi takdim etti. 



Yarışmada mansiyona değer görülen 5 ekibe ise ödüllerini, Seçici Kurul üyesi Yrd. Doç. Dr. İpek Akpınar teslim etti.

Ödül töreni, sergi açılışına eşlik eden parti ile son buldu.