Prysmian Grubu'ndan 150 Milyon Euro'luk Sözleşme



Enerji ve telekomünikasyon kabloları sektörünün uluslararası oyuncusu Prysmian Grubu, Kuzey Denizi’nde yer alan iki adet rüzgar santralini Almanya’ya bağlayacak kablo şebekesi bağlantı projesi HELWIN1 için Hollandalı şebeke operatörü TenneT’e bağlı Alman İletim Sistem Operatörü'yle 150 Milyon Euro değerinde yeni bir sözleşme imzaladı.

Prysmian Grubu ve Siemens Enerji konsorsiyumu ile gerçekleşecek olan projede Prysmian Grubu, denizaltı ve kara kablolarının tüm tedarik, kurulum ve devreye alınması işlemlerini gerçekleştirecek. Siemens ise 576 MW gücündeki Gerilim Konvertör Sistemi’ni (VSC) temin edecek. Anahtar teslim projede, ilk olarak Kuzey Denizi’nde 85 kilometre açıkta bulunan Kuzey Denizi Açık Deniz Rüzgar Santrali ile Alman kablo şebekesi arasında yenilenebilir enerji iletimi için bağlantı kurulacak.

Proje, 200 milyon Euro değerindeki BORWİN2 Projesi’nin devamı niteliğinde. BORWİN2 Projesi, ekstrüde teknolojisi kullanılan ilk ± 300 kV doğru akım kablo projesi (şimdiye kadar ulaşılan en yüksek, direkt gerilim seviyesi) ve 800 MW kapasite ile açık deniz rüzgar santrallerine ve Gerilim Konvertör Sistemi’ne yapılan ilk 800 MW bağlantı olması dolayısıyla, mihenk taşı sayılabilecek birçok özelliğe sahip. HELWIN1 Projesi’nde de, Prysmian Grubu’nun ekstrüde teknolojisi ve Siemens’in HVDC (Yüksek Gerilim Doğru Akım) Plus® dönüşüm teknolojisi kullanılacak. Prysmian Grubu’nun temin edeceği 130 km. uzunluğundaki HVDC (Yüksek Gerilim Doğru Akım) bağlantısı, ± 250 kV Doğru Akım denizaltı (85 kilometre boyunca döşenecek) ve kara (45 kilometre boyunca döşenecek) kablolarını kapsayacak. Bu kablolar, denizde 85 kilometre boyunca Helgoland’in doğusundan devam ederek, Hamburg’un kuzeydoğusundaki Büttel’de yer alan kara konvertör merkezine kadar 45 kilometre boyunca döşenecek.

2011’de başlayacak kablo ve aksesuar üretimi, Prysmian Grubu’nun Avrupa’daki yüksek gerilim kablo fabrikalarında ve sadece denizaltı kabloları üretimi gerçekleştirilen İtalya’daki Arco Felice fabrikasında gerçekleştirilecek. Kablo döşemesi ise 2011’de başlayacak ve 2012 süresince devam edecek. HVDC (Yüksek Gerilim Doğru Akım) bağlantısı için operasyon başlangıcı ise 2013 olarak planlandı.