"Radyasyon İthalatı İstemiyoruz!"



Nükleer Karşıtı Platform (NKP) Ankara Bileşenleri nükleer santral yapma ısrarı nedeniyle AKP hükümetini eleştirerek “halkın can ve mal güvenliğini hiçe saydığını” belirtti. Nükleer santrallerin politik bir tercih olduğunu vurgulayan NKP, Avrupa ülkelerinin nükleer enerjiden vazgeçme eğilimine dikkat çekti ve Türkiye’de hükümetin nükleer santraller üzerinden enerji planlamasına gitmesini “sözde enerji dar boğazı gerekçesi ile yerli ve yabancı sermayeye yeni yatırım araçları bulma çabası” olarak değerlendirdi.

“Bu santral ülkemizin enerji hammaddesinde dışa bağımlılığını artırmaktan başka bir şey değildir. Ekonomik açıdan uygunluğu bir kenara bırakın, kurulum, işletim ve söküm aşamalarıyla tamamen uluslararası sermayeyi kalkındırmak için hedeflenen bir araçtır”.

Soma örneği

bianet.org'un haberine göre Ankara’da yapılan basın açıklamasında, Soma’da yaşanan iş cinayetleri hatırlatılarak nükleer santralde gerçekleşecek olası bir kazanın 'çevre faciasına' yol açacağı ifade edildi.

“Ülkemizde daha dün Soma katliamı yaşanmışken, hangi iş güvenliği ve gelecek teminatı ile bu santrale iş gücü tedarik edilmek istenmektedir? Olası bir nükleer kaza topyekûn bir coğrafyada yaşamın imhasına yol açacakken, yüklenici ve tedarikçiler için ‘fıtrat’ açıklamaları yeterli olacak mıdır?”