Rafael Vinoly’nin Telsizi İçin Halk Oylaması


Rafael Vinoly’nin Londra’daki 20 Fenchurch Street için tasarladığı gökdelen mimarlık camiasını ikiye böldü. Yıldız mimarların bir kısmı bu formda bir binanın kente yenilik getireceğini söylerken, bir kısmı da binanın yapımına doğal yapıyı bozacağı gerekçesiyle kesinlikle karşı çıkıyor.



Norman Foster, Richard Rogers, Cesar Pelli, Eugene Kohn ve Frank Gehry yazdıkları mektuplarla Vinoly'nin tasarımını desteklerken; English Heritage, Unesco, eski RIBA Başkanı George Ferguson, Sunday Times gazetesi mimarlık eleştirmeni Hugh Pearman gibi kurum ve şahıslar binanın yapımının karşısında yer alıyor.




Bina için www.worldarchitecturenews.com sitesinde bir de halk oylaması düzenlendi. Başta Londralılar olmak üzere dünyanın her yerinden katılımcıya açık olan oylama sonuçları İngiliz ulusal basınına aktarılacak.



Telsizi andıran tasarımı English Heritage tarafından “zalim” ve “ezici” bulunan bina, Londra Kulesi Dünya Mirası Alanı’nın 500 metre ilerisinde yer aldığı için bölgenin manzarasını kötü etkileyeceği yönünde tartışmaların odak noktası konumunda. Binanın mimarı Rafael Vinoly ise, bu sıradışı tasarımını, dinamik bir ekonomi tarafından yönlendirilen canlı bir kenti vurgulayacağını söyleyerek savunuyor.

Benzeri görülmemiş bir forma sahip bina 40 katlı bir kamusal alan olarak tasarlandı. Binanın en yüksek katında, dışarıda Londra manzarasına 360 derece panoramik bakış imkanı sağlayan bir teras olacak. Nehir kıyısında yer alacak binanın fasadında yer alan kıvrımlar nehrin doğal kavisine ve tarihi semtin eğik dokusuna uyum sağlıyor. İnşaata önümüzdeki yıl başlanması umulan binanın üç yıl içinde tamamlanması planlanıyor.