RAK'ta 4 Bin 100 Dolara Vergisiz Şirket



Dubai’ye 70 km uzaklıktaki Ras Al Khaimah (RAK) Serbest Ticaret Bölgesi, sunduğu işçilik, kira ve vergi avantajlarıyla firmaların akınına uğradı. Serbest Ticaret Bölgesi'nin kuruluşunun 10'uncu yılı nedeniyle RAK'ta düzenlenen basın toplantısında verilen bilgiye göre, Türkiye'den 144, toplamda 4 bin 500'e yakın firmanın bulunduğu bölgede 4 bin 100 dolara şirket kurulabiliyor ve bu şirketler yaptıkları ticaret ve üretimde vergi ödemiyor.

7 ŞİRKETLE KURULMUŞ

Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki 7 emirlikten biri olan Ras Al Khaimah, Dubai'ye 70 km uzaklıkta. 250 bin kişilik nüfus ile BAE'nin dördüncü büyük emirliği. Kendilerini Dubai'ye rakip olarak değil ama onların tamamlayıcısı olarak görüyorlar. Aradaki mesafenin dezavantajını yok etmek için de bölgede şirket kuran firmalara önemli maliyet avantajları sağlıyorlar. 

ŞİRKET SAYISI 4 BİNİ GEÇTİ

11 milyon metrekare tesis alanına sahip RAK Serbest Ticaret Bölgesi, 2000 yılında sadece 7 şirketle kurulmuş. Şu anda 106 ülkeden 4 bin 500'e yakın şirkete ev sahipliği yapıyor. Bu şirketlerin yüzde 64'ü depoculuk ve ticaret alanında faaliyet gösteriyor. Ticarette öne çıkanlar ise inşaat malzemeleri, makina ve techizat, gıda ve altın. Bu arada dünyanın en büyük seramik fabrikası olan RAK Seramik de bu bölgede yer alıyor.

RAK yönetimi son dönemde özellikle KOBİ'ler üzerinde yoğunlaşıyor. KOBİ'lerin ticaretin en önemli firmaları olduğunu düşünen yönetim, düşük maliyetle ve sağladıkları ek hizmetlerle dünyanın her tarafından KOBİ'leri bölgeye çekmeye çalışıyor.

ORTAK BULMAYA GEREK YOK

Serbest bölgede iş yapmanın en büyük avantajı yüzde 100 mülkiyet avantajı sağlaması. Eğer BAE'de serbest bölgeler harici bir yerde iş yaparsanız kendinize mutlaka yüzde 51 hisseli yerli bir ortak almak zorundasınız. Ancak serbest bölgelerde bu zorunluluk ortadan kalkıyor.

Serbest bölgelerde şirketler yaptıkları ticaret veya üretimden herhangi bir vergi ödemiyor. Sadece yurtiçine satışlarda ve ithalatta yüzde 5 vergi var. Ama bölgeden yapılan ihracat tamamen vergisiz. Bu anlamda özellikle çevre ülkelere yapılan satışlarda önemli bir vergi avantajı oluşuyor.

TURİZME ÖZEL ÖNEM

Ras Al Khamaiah yönetimi turizme de özel önem veriyor. Turizm için elverişli sahilleri olan RAK'a 2015 yılına kadar 20 tane 5 yıldızlı otel yapılacak. Hükümetin bunun için ayırdığı bütçe ise 5 milyar dolar.

Öte yandan bölgedeki Hacer dağları da turizm amaçlı kullanılabiliyor.

TÜRKİYE'YE İRTİBAT BÜROSU KURDULAR

RAK'ta faaliyet gösteren Türk firmalarının sayısı 144. Bu sayı özellikle son yıllarda artış göstermiş. Örneğin geçen seneki kriz yılında 39 Türk firma faaliyete geçmiş. Firmalardan üçü üretim yapıyor, geri kalanı da ticaretle uğraşıyor. Türk şirketler en çok, inşaat malzemeleri, makina teçhizat, hammadde, kimyasal madde, petro-kimyasal ürünler ve gıda sektörlerinde faaliyet gösteriyor.

RAK yönetimi Türkiye'ye çok büyük önem veriyor. Bunu göstermek için de 2007 yılında Türkiye'de bir irtibat bürosu kurmuşlar ve özellikle diğer bölgelerle ticaret yapacak olan şirketleri vergi avantajından yararlanmak için bölgeye davet ediyorlar.

ŞEYH QUASSIMI'DEN TÜRK FİRMALARINA DAVET

RAK Serbest Ticaret Bölgesi’nin özellikle Türk işadamlarına önemli ticari fırsatlar yarattığını söyleyen RAK Serbest Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Şeyh Faisal Bin Saqr Quassimi, ticaretin ve endüstrinin gelişmesi için elleerinden gelen çabayı gösterdiklerini belirtti. Quassimi, "Alt yapımızı ve tesislerimizi sürekli geliştirerek farklı sektörlerin bölgeye gelerek yatırım yapmaları için uygun bir ortam yaratıyoruz” dedi.

Türk hükümetinin ticaret anlamında sadece Avrupa'ya değil Ortadoğu'ya da önem vermesinin kendilerini çok memnun ettiğini anlatan Şeyh Quassimi, özellikle gıda, tekstil, giyim gibi sektörlerde katma değerli hizmetler sunan Türk firmaları bölgeye beklediklerini söyledi. Şeyh Quassimi ayrıca bölgenin çok iyi bir turizm merkezi olacağını belirterek, "eğer Türk seyahat acentaları burada şube açarlarsa turizmi Türkiye'ye tanıtabiliriz" dedi.

4 BİN 100 DOLARA HERŞEY DAHİL GLOBAL ŞİRKET

RAK Serbest Ticaret Bölgesi'nin Türkiye Temsilcisi Gülay Avcı'nın verdiği bilgiye göre bölgede uygun maliyetlerle şirket kurulabiliyor. İsteyenlerin RAK'a gelmesine bile gerek kalmadan 4 bin 100 dolara bir hafta içinde şirket kurabileceklerini anlatan Avcı, bu rakamın içine 1 yıllık lisans hakkı, ruhsat, ortak kulanımlı ofis, telefon ve fax numarası ve email adreslerinin dahil olduğunu söyledi. Ayrıca şirketlerin lisansı çıktıktan sonra onlara alıcı ile satıcının buluşturulması, istihdam için eleman bulma, logo tasarımı, web sitesi hazırlama gibi her türlü konuda danışmanlık hizmeti verdiklerini ifade eden Avcı, şöyle devam etti:

"Birleşik Arap Emirlikleri'nde çok serbest ticaret bölgesi var ama bizim farkımız hem sunduğumuz bu tip katma değerli hizmetler hem de diğer emirliklere göre ortalama yüzde 20 daha ucuz olan maliyetlerimiz. Buraya gelmek isteyen firmalar birinci haftanın sonunda tüm dünyaya vergisiz ticaret yapmaya başlayabilir."

2 MİLYARLIK NÜFUSA ULAŞMA ŞANSI

BAE'den 4 saatlik uçuş mesafesinde 2 milyarlık bir nüfus olduğuna ve bölgenin bir lojistik ve ticaret merkezi olma yolunda ilerlediğine işaret eden Avcı, "İçerideki alıcılara ve burayı kullanarak Körfez ülkeleri, Hindistan,Pakistan ve Doğu Afrika gibi pazarlardaki 2 milyarlık nüfusa ulaşabilirsiniz. Vergiden muaf üretim ve ticaret şansının yanında yatırımcı dostu bir yönetim var. Biz ürünlerini yeni pazarlarda satmak isteyen Türk firmalarını bu avantajdan yararlanmaya çağırıyoruz."

EL OMARİ: KRİZDEN ETKİLENMEDİK

RAK STB CEO’su Oussama El Omari ise doğusunda Hindistan Yarımadası ve CSI Ülkeleri, batısında Afrika ve kuzeyindeki Ortadoğu ve Körfez Bölgesi’ne olan yakınlığı ve Ras Al Khaimah’daki mevcut liman ve lojistik tesislerin, firmaların bölgeyi bir montaj ve dağıtım merkezi olarak kullanmalarında etkili olduğunu söyledi. El Omari, tüm dünyada yaşanan global krizin negatif etkilerine rağmen,  RAK’ın 2009 yılında yüzde 11’lik bir büyüme gerçekleştirdiğini ve 1905 yeni şirket kaydedildiğini söyledi.

Özellikle KOBİ'lere büyük önem verdiklerinin altını çizen El Omari, ekonomideki dengelerin artık değiştiğini ve tüm dünyada KOBİ’lerin ekonomilerin gelişmesi için çok önemli hale geldiğini belirtti. El Omari, "İşte buradan hareketle biz de KOBİ’lere gereken desteği ve finansman kolaylığını sağlayarak, KOBİ odaklı bir serbest bölge haline geliyoruz.” dedi.