‘Rant için Değil Toplum için Çalışacağız’

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Eyüp Muhcu, seçim sürecini değerlendirdi

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Eyüp Muhcu, kent merkezlerinin sermaye gruplarına peşkeş çekilmesine karşı mücadele verdiklerini belirterek, karalama kampanyaları yürüterek kamu ve toplum yararı gütmeden hareket edenlerin karşısında olacaklarını dile getirdi.

TMMOB, kongre sürecine bazı odalarda tartışmalı listelerle birlikte girdi. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi kongresi de tartışmalı listelerle bugünlerde gündemde. “Mimarlık için Mimarlar” ve “Çağdaş Demokratik Mimarlar” adı ile iki listenin adaylığını açıkladığı seçimlerde dikkati çeken, “Mimarlık için Mimarlar” grubunun bazı gazetelere ilan vererek mevcut yönetimin yeniliklere karşı çıkıp, mimarlığın gereklerini yerine getirmediğini iddia etmesi.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Eyüp Muhcu, ilanlar ve seçim sürecini gazetemize değerlendirdi. İki aydır seçim sürecine girdiklerini dile getiren Muhcu, çalışmalarını her zaman kamu ve toplum yararını göz önünde bulundurarak ilerlettiklerini söyledi. Seçimlere “Mimarlık için Mimarlar” adı ile katılan grubun seçimlere dışarıdan müdahale ettiğine dikkat çeken Muhcu, grubun seçtiği şiar itibariyle odanın geçmişte karşı karşıya kaldığı listeleri çağrıştırdığı görüşünde. “Mimarlık için Mimarlar” grubuna destek olduğunu söyleyen ve yayınlanan ilanların altına imza atan mimarların kentsel dönüşüm projelerine destek verdiklerine işaret eden Muhcu, bu projeler arasında “Kiptaş ve Haydarpaşa” projelerinin de olduğunu vurguladı. Muhcu, “Bu plan ve projeler uluslararası gayrimenkul piyasasının Türkiye’ye dayattığı, ülkedeki kentleşme mimarlık alanındaki ranta el koyma, bunu yaparken de ülkedeki taşeronlarla bu süreci gerçekleştirmede yoğun çaba harcamaktadır” diye konuştu. Bu çaba içinde olan çevrelerin davranışlarını anlamanın mümkün olduğunu vurgulayan Muhcu, bu çevrelerin amacının kendi kuruluşlarına daha fazla para kazandırmak olduğuna işaret etti.

Muhcu, bu çevrelerin ikinci bir liste olarak karşılarına çıkmalarının temel nedeninin davalar ile iptal edilen plan ve projelerin hayata geçirilmek istenmesi olduğuna değinerek “Gerçek bir çıkar temelindeki bir örgütlenmenin Mimarlar Odası’na müdahale edeceğini biz tahmin etmezdik” dedi.

Gerçekle hiçbir ilgisi yok
Doğan Medya Grubu’na ait gazetelerde çıkan Mimarlar Odası’nı suçlayan “Mimarlığa yol açın! Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin yıllardır süregelen yönetim anlayışı, kendisini dar bir alana kapattı, mimarlığın gereksinimlerine cevap vermekten uzaklaştı…” şeklindeki ilanlara da değinen Eyüp Muhcu, bu medya grubunun böyle bir reklamı yapmasının kimi soruları çağrıştırdığını söyledi. İlanda altı çizilerek vurgulanan iddiaların gerçekle ilgisi olmadığını söyleyen Muhcu, “Mali şeffaflıktan söz edildiğini, ancak mali şeffaflık ile ilgili İstanbul Büyük Kent Şubesi’nde şimdiye kadar bir sorun olmadığını belirtti. Muhcu, haberlerin tek taraflı, üstelik kendilerinden görüş alınmadan hazırlandığını dile getirdi. Odanın çözüm önermediği noktasında eleştirildiğini ifade eden Muhcu, “Eğer siz Atatürk Kültür Merkezi’nin, Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nin, İstanbul Radyosu’nun yıkılıp yerine gökdelenlerin dikilmesini savunmuyorsanız, öneri getirmiyorsunuz deniliyor. Halbuki bizim önerimiz bu binaların restore edilerek yaşamlarını sürdürmesi, kültür mekanı olarak hizmet etmesi. Bu öneri değil midir? Ama biz çıkar çarelerinin ve rant amaçları doğrultusunda çözüm sunmuyorsak öneri yapmamış oluyoruz” diye konuştu. Muhcu, karalama kampanyaları ile bir yere varılmayacağını dile getirerek kamu ve toplum yararına çalışmalarına devam edeceklerini vurguladı.