Rant için Özel Risk mi Uydurdular?



Etiler Polis Meslek Okulu önceki gün kapatıldı. Kapatmaya gerekçe olarak, Etiler Polis Okulu’nun bulunduğu arazinin riskli alan olarak ilan edilmesi gösterildi. Taraf Gazetesi'nden Billur Özgül'ün haberine göre, CHP İstanbul Milletvekili ve Jeofizik Profesörü Haluk Eyidoğan bölgenin, İstanbul’un çoğu alanına göre daha sağlam olduğunu, eğer riskli olsaydı komşu arazilerde yapılan yeni yapılarda da sorun olacağını söyledi. Eyidoğan, “Okulun binaları depreme dayanıksız olabilir. O zaman okulu yıkar yenisini yaparsın. Ancak bunlar afet yasasını kullanarak burayı ranta açtılar. Ayrıca, bir yerde deprem riski varken oranın imar durumu öyle hemen değiştirilmez” dedi.

Riskli denen araziye sınırsız yükseklik

İstanbul’un en pahalı ve gözde semtinde bulunan Etiler Polis Meslek Okulu önceki gün yayımlanan Resmi Gazete’deki karara göre kapatıldı. Nedeni ise gayrimenkul değeri milyar dolarla ifade edilen 32 bin metrekarelik okul arazisinin depreme dayanıksız olması. Arazi, “Riskli bölge” ilan edilmende önce imar durumu ticaret alanı olarak değiştirilmişti. 2.5 emsal ve sınırsız yükseklik ile inşaat izni verilen araziye, 100 bin metrekarelik inşaat hakkı tanınmıştı. Ancak deprem odaklı dönüşüm adı altında yapılan bu değişimin riskle alakalı olmadığını söyleyen CHP İstanbul Milletvekili ve Jeofizik Profesörü Haluk Eyidoğan, “Bu arazinin riskli olması ile ilgili ellerinde bir rapor olduğunu sanmıyorum. Binalar riskli olabilir, bu normaldir. Böyle bir durumda yapılması gereken sağlam olmayan binaların yıkılıp yeniden yapılmasıdır” dedi.

İmar değişikliği için derinlemesine çalışma gerekliydi

Arazinin sağlamlığının göstergesi olarak, çevre parsellerde yapılan yeni binaları gösteren Eyidoğan sözlerine şöyle devam etti; “Etiler’de hâlihazırda yeni binalar yapılıyor. Buranın arazisinde deprem riski olsa yüksek binalara izin verilmezdi. Kayalık arazi olduğu için o bölgenin jeomorfolojisi sağlam. İstanbul’un çoğu yerine göre depreme daha dayanıklı bir zemin. Kaldı ki arazide deprem riski var diye “riskli alan” ilanı yapıyorsanız sonrasında imar durumunu değiştirmek için uzun soluklu çalışmalar yapmak gerekiyor. Ama burada görüyoruz ki imar durumunun değiştirilmesi hızlı bir şekilde yapılmış. Burada yapılan resmen kandırmaca. Deprem odaklı dönüşüm adına buradan rant elde ediliyor. Edep yahu. Depremi bahane edip birilerini çıkar sağlama adına arazi ve imar yağması yapılıyor.”