Rant ve Lüks Vergisi Geliyor



Eski hükümet programlarında, "Merkez Bankası, fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikasını ve kullanacağı para politikası araçlarını bağımsız bir şekilde belirlemeye devam edecektir" ifadesi, "Merkez Bankası'nın fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikası araçlarını doğrudan kendisinin belirlemesi, esas olmaya devam edecektir" şeklinde değiştirildi. "Enflasyon hedefleri, hükûmetimiz ve Merkez Bankası tarafından üçer yıllık vadeler için belirlenecek ve kamuoyuna duyurulacaktır" cümlesinden de "kamuoyuna duyurulacaktır" ifadesi çıkarıldı. Programda ekonomiyle ilgili bölümler şöyle oldu:

Vaatler programda

Hürriyet gazetesinden Hacer Boyacığlu'nun haberine göre,  TOKİ emekliler için uygun konutlar yapacak. Prim yapılandırmaları ekonomik kriz ve doğal afetler gibi haller dışında uygulanmayacak.

Kıdem için düzenleme

Kıdem tazminatı sisteminde yaşanan sorunların çözümü için sosyal taraflarla diyalog içinde düzenleme yapılacak. İşgücü piyasalarına esneklik sağlayan çalışma biçimleri mevzuata eklenecek.

Rant ve lüks vergisi

Yatırımların üretken alanlara yönlendirilmesi ve tasarrufların artırılması için, gayrimenkul rantlarından kamunun pay almasına yönelik çalışma yapılacak. Taşınmaz alımlarında kullandırılan kredilerdeki vergi istisna ve muafiyetler, gözden geçirilecek. Lüks ve/veya ithalat yoğunluğu yüksek tüketim mallarını caydırıcı vergilendirme yapılacak.

Büyük projeler programda

Nükleer enerjide anlaşması imzalanan iki santralin yanında 3. santralin yapımına başlanacak. Otoyol ve köprülerle çevrilmiş Marmara Ringi oluşturulacak. Kanal İstanbul Projesi'nin çalışmalarına devam edilecek. Ankara merkezli hızlı tren çekirdek ağı 3 bin 623 kilometreye çıkarılacak. İstanbul Yeni Havalimanı hayata geçirilecek. Milli bölgesel uçak yapımına başlanacak. Tüm illerde konutlara doğalgaz iletimi tamamlanacak.

Dönüşüme sukuk

Her yıl 100 milyar TL'yi aşan kamu alımları, yeniliği, yerlileştirmeyi,yenilikçi girişimciliği teşvik edecek etkili bir politika aracına dönüştürülecek. Girişimcileri desteklemek için erken aşamaya yönelik bir fon kurulacak. Nitelikli insan gücü için çalışma izni sürecini hızlandıracak özel bir Turkuaz Kart Sistemi geliştirilecek. Nitelikli yabancı uyruklu çalışanların ve ailelerinin ikamet iznine ilişkin süreçler kolaylaştırılacak. Kentsel dönüşüm projelerinde sukuk gibi yeni finansman araçları kullanılacak. Kentsel dönüşüm yapılması şartıyla, izinsiz yapılara elektrik ve su bağlanacak. Şehirlerde kişi başına 10 metrekare olan yeşil alan şartı, 15 metrekareye çıkarılacak. 10 MW altındaki HES'lere izin verilmeyecek.