"Rant Vergisi Konut Fiyatlarını Yükseltir"



Boysanoğlu, yeni projeleri olan Gaziosmanpaşa'daki MESA KOZA-66 konutlarının tanıtımı nedeniyle gazetecilerle bir araya geldi. Konut sektöründeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Boysanoğlu, sektörün kredi faizleri ve diğer bazı nedenlerden dolayı yavaşladığını söyledi. Rant vergisine ilişkin soruyu yanıtlayan Boysanoğlu, düzenlemenin muhatabının arsa sahibi olduğunun altını çizdi.

"Arsa sahibinden bir rant vergisi alınıyorsa o, fiyatlara aynen yansır ve konut fiyatları daha da pahalanır" diyen Boysanoğlu, sistemin, daha çok kentsel dönüşüm programındaki hak sahiplerinin elde ettiği artı kazançlardan vergi alınarak çalışabileceğini dile getirdi.

Türkiye'de konut balonu olup olmadığına dair tartışmalara da değinen Boysanoğlu, "Balon dediğimiz olay, durup dururken arsanın fiyatının değerlene değerlene inanılmaz noktalara gelmesi. Bunu en çok kentsel dönüşümde izliyorsunuz. Dönüşümde hak sahipleri dediğiniz kimse, sadece depreme karşı güvenli, yeni teknolojilere hazır, otoparkı, spor merkezi olan güvenlikli bir yeri kabul etmiyor. İlla ki 50 metrekare fazla olacak veya bir ev daha fazla alacak. Böyle olduğu için sistem gittikçe tıkanmaya başladı" diye konuştu.

"Ankara İstanbul'a göre daha zor bir piyasa"

Ankara'nın İstanbul'a göre fiyatlar açısından daha zor bir piyasa olduğunu ifade eden Boysanoğlu, "İstanbul'da kat brütü anlamında metrekaresi 10-12 bin dolardan aşağı konut yok. Ankara'da en büyük rakam 3 bin 500 dolardır. Onun üstünde bir rakam görmedim. Arada müthiş bir fark var ama maliyetler açısından bakıldığında o kadar müthiş bir fark yok" ifadelerini kullandı.

Boysanoğlu, bir başka soru üzerine, "Bence konut fiyatları yükselmeye devam edecek. Çünkü yarıştığımız yer Avrupa ülkeleri. Avrupa ülkelerinde de konut satış fiyatları bizden epey yukarıda" değerlendirmesinde bulundu.

Belirsizlik nedeniyle konuta olan talepte düşüş yaşandığına ilişkin değerlendirmelerin hatırlatılması üzerine Boysanoğlu, konuta ihtiyaç duyulmasına karşın insanların parasal anlamda alım güçlerinin bulunmadığına dikkati çekti.

Reklam Goruntulenme Bolumu