Rantın Yeni Adı 'Vergi'



Gelir vergisi reformu ile şehir rantlarının vergilendirilmesinde önemli adımlar atılacak. Rantın kavranması için iki model devreye girecek. İlkinde arsası olan bir kişinin bu arsasının yakınında değerini arttıracak bir yatırım yapılmışsa bu kişiden gayrimenkulünün değeri arttığı için vergi alınması gündeme gelecek. Örneğin 3. havaalanı ya da 3. köprünün yakınındaki yerlerin değeri artmışsa arsası olanlardan vergi alınacak.Gelir vergisinin ranta yönelik ikinci adımı evini satanlara yönelik olacak. Bir evi olan 5 yıl içinde satarsa vergi var ancak 5 yıl sonra satarsa vergi yok. Bu 5 yıl sınırı şimdi kaldırılacak. 3 yıl süreyle elde tutulan arazi, arsa ve binaların satışından elde edilen gelirin yüzde 20’si istisna tutulacak, kalanı vergilendirilecek. 4 yıl süreyle tutulan gayrimenkulların yüzde 40’ı, 5 yıl süreyle elde tutulan gayrimenkullerin yüzde 60’ı ve 6 yıldan fazla elde tutulan gayrimenkullerin de yüzde 80’i istisna olacak. Ancak 10 yıldan sonra satılan gayrimenkullerden herhangi bir vergi alınmayacak. Radikal Gazetesi’nin haberine göre maliye hesaplama yaparken enflasyon, amortisman ya da tek bir mülk olup olmadığına bakarak hesaplama yapacak.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek , Boğaziçi ve Akdeniz EDAŞ’ın devir sözleşmesi imza töreninden sonra soruları yanıtlarken, Gelir Vergisi Kanun Taslağı ile gelir ve kurumlar vergilerini birleştirdiklerini, iki kanunun 95 maddeye indirildiğini söyledi. Şimşek, “Özellikle şehir rantlarının kademeli de olsa bir miktar vergilendirilmesi gibi birtakım hususları içeriyor” dedi. Şimşek ayrıca istisnaların daraltılmasının da düzenleme içinde yer aldığını belirterek, “Bazı imtiyazlara, bazı istisnalara son veriyoruz. Beyanname verecek kesimi genişletiyoruz. Vergi güvenliğine ilişkin birtakım düzenlemeleri de içeriyor. Üçüncü olarak özellikle istihdamı, üretimi, yatırımı, girişimcileri destekleyici bazı tedbirleri de içeriyor” dedi.

Boğaziçi ile Akdeniz EDAŞ hisse devri yapıldı

Boğaziçi ve Akdeniz Elektrik dağıtım şirketlerinin hisse devri sözleşmesi dün imzalandı. Cengiz-Kolin-Limak ortak girişim grubu, Boğaziçi dağıtım için 1 milyar 960 milyon dolar, Akdeniz dağıtım için de 546 milyon dolar teklifle ihaleyi kazanmıştı. Boğaziçi ve Akdeniz dağıtımın toplam abone sayısı 6 milyonu buluyor.