Raporlar Yetmedi, Yıkım Geliyor



1999 depremi sonrası Bayındırlık ve İskân Bakanlığı’nın heyelan meydana geldiği gerekçesiyle “afete maruz bölge” ilan ettiği ve yıkım kararı verdiği Avcılar Ambarlı Mahallesi sakinleri, yaklaşık 5 yıldır sürdürdükleri hukuk mücadelesi sonucu heyelanın depremden değil, deprem sonrası hasar gören kanalizasyon ve yağmur suyu kanallarındaki sızmalardan meydana geldiğini mahkeme kararları ve bilirkişi raporlarıyla kanıtladı. İstanbul Valiliği ise bölge halkının tüm girişimlerine karşın 150 dönüm üzerinde deniz manzaralı 15 binanın yıkılması için Avcılar Kaymakamlığı’na geçen ay yıkım emri gönderdi. Avcılar Afetzedeleri Koruma Derneği Başkanı Cemal Kaya ise “Kamulaştırma yapmadan ‘afete maruz bölge’ ilan edilerek bizi buradan çıkarmak istiyorlar” dedi.

Marmara depreminin ardından Avcılar’da meydana gelen toprak kaymaları üzerine 2004’te 15 bina yıkılmıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce hazırlanan “Avcılar İlçesi Ambarlı Mahallesi Güneyindeki Zemin Hareketlerine Yönelik Duyarlılık Etüdü” çalışması sonrası Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Ambarlı Mahallesi Tesisler, Bayırlı, Bahçe ve Badem sokaklarını “afete maruz bölge” ilan etmiş, bölgedeki yapıların yıkılmasını kararlaştırmıştı.

Yurttaşlar belgeledi

Bakanlığın kararı ardından bölge sakinlerinin başvurduğu İBB Sağlık İşleri Müdürlüğü çevre sağlık teknisyenlerince yapılan incelemelerde bölgede kaymalar olduğu, kaymaların nedeninin ise İSKİ kanalizasyonundaki sızmalar ve göllenmeler olduğu belirlendi. Yurttaşların, altyapının yenilenmesi için yaptıkları başvurulardan ise “İSKİ’nin gerekli yatırımları yapması için ilgili belediyelerin kaynak ayırması gerektiği” yanıtını aldılar. İBB ise bölgenin yetki alanı dışında olduğu gerekçesiyle altyapı çalışmalarının Avcılar Belediyesi’nce yapılması gerektiğini kaydetti. Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü’ne yapılan hasar tespit başvuruları sonrası ise bölgede hasarsız binalar olduğu da belgelendi.

‘Bizim hakkımız ne olacak’

Küçükçekmece 2. Sulh Hukuk Mahkemesi Bilirkişi Raporu’nda ise “Önerilen önlemlerin alınmamış olması nedeniyle risk devam etmektedir” denildi. Tüm raporları yetkili mercilere gönderen bölge halkının girişimleri ise sonuçsuz kalırken, geçen hafta yıkım tebligatı aldılar. Avcılar Afetzedeleri Koruma Derneği Başkanı Cemal Kaya, bölgedeki hasarlı binaların daha önce yıkıldığını, geriye kalan binaların çoğunda ise hiç hasar olmadığını söyledi. Binaların tamamının iskânlı ve kat mülkiyeti tapuları olduğunu da vurgulayan Kaya, “Bu bölgeyi afete maruz bölge ilan ederek, bizim haklarımız yok sayılıyor. Yıllar önce devlet buraya inşaat izni vermiş. Bu kadar insan parasını ödeyerek bu mülkleri almış. Şimdi bize çıkın diyorlar. Herhangi bir kamulaştırma bedeli de ödenmiyor” diye konuştu.