Raylı Sistemde Çeklerle İşbirliği



Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi (ARUS), Çek Cumhuriyeti Raylı Sistemler Birliği (ACRI) ile bir araya geldi. Dünya Gazetesi'nin haberine göre, ARUS Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç, “Hem mühendislik ve tasarım, hem de üretim kısmında birlikte çalışmak istiyoruz. Bugünkü B2B görüşmelerinin, işletmelerimizi birbirine daha da yakınlaştırmasını umuyoruz” dedi.

Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi (ARUS) ile Çek Cumhuriyeti Raylı Sistemler Birliği (ACRI) tarafından düzenlenen işbirliği toplantısı Swiss Otel’de gerçekleşti. Çek Cumhuriyeti Ticaret Müsteşarı Arnost Kares’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantının açılışında konuşan Çek Cumhuriyeti Büyükelçisi Vaclav Hubinger, toplantının çok büyük önem arz ettiğini belirterek bu toplantının demiryolunda Çek-Türk işbirliği için önem arz ettiğini bildirdi. Demiryolunun iki ülke işbirliğinde katalizör görevi görebileceğini kaydeden Hubinger, bu işbirliği toplantısının dışında gerçekleşecek yeni organizasyonlar ile güçlü bir ortaklığın tesis edileceğini vurguladı. ARUS Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç de ekonomik ve ticari ilişkilerin 100 yıl kadar geriye gittiğine işaret ederek, “Bu ilişkiler, ARUS ve ACRI işbirliğiyle daha da güçlenerek devam edecektir” dedi. ARUS’un kendi üretim becerisini artırmaya gayret ederken, ACRI gibi birliklerin işbirliğine açık olduğunu kaydeden Güvenç, “Hem mühendislik ve tasarım, hem de üretim kısmında birlikte çalışmak istiyoruz. Bugünkü B2B görüşmelerinin, işletmelerimizi birbirine daha da yakınlaştırmasını ve iki tarafın da faydasına olacak güzel işbirlikleri getirmesini umuyoruz” dedi. Bu görüşmeleri sürekli kılmak gerektiğine işaret eden Güvenç, ACRI üyelerinin, ARUS üyesi firmaların üretim tesislerini ziyaret etmeleri önerisinde bulundu.

ARUS'ta firma sayısı 130'u çalışan sayısı da 30 bini geçti

ARUS Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sedat Çelikdoğan, kümenin firma sayısının 130’u geçtiğini, çalışan sayısının ise 30 binin üzerinde olduğunu söyledi. İşbirliklerinde yüzde 51 yerli katkı şartı koyduklarını ifade eden Çelikdoğan, “Birçok alanda işbirliği bulabileceğimizi düşünüyoruz. B2B ile firmalar arasında işbirliği doğabileceğine unanıyoruz” dedi.

‘Araçlar % 51 yerli katkıyla Türkiye’de üretilecek’

ARUS Koordinatörü İlhami Pektaş ise, ARUS’un, raylı sistemler sektöründe, tüm Türkiye’yi kapsayan büyük bir küme olduğuna işaret etti. Kümenin, tasarımından nihai ürüne kadar yerli üretim ve milli marka çıkarmayı hedefl ediğini belirten Pektaş, “Bu amacımızı başarmış bulunuyoruz. İlk markamız Bursa’daki tramvayımız; İpekböceği. Malatya Belediyesi’nin satın aldığı Trambüs ve Kayseri’deki tramvay projemizle yerli ve milli markalarımız Türkiye’nin gündemine oturmuş bulunuyor” dedi.

Firmaları hakkında kısaca bilgi veren Pektaş, “En az yüzde 51 yerli katkı şartıyla Türkiye’de firmalarımız yatırıma hazır” dedi. Bu zamana kadar 2 bin 191 adet metro aracı alındığını, 2023 yılına kadar bunun 7 bine tamamlanacağını kaydeden Pektaş, “Bu araçlar yüzde 51 yerli katkı ile Türkiye’de üretilecek” dedi.

ACRI Genel Direktörü Marie Vopalenska da yeni bir işbirliği yapma amacıyla Türkiye’de bulunduklarını belirterek, ACRI bünyesinde bulunan firmalar hakkında bilgi verdi. Konuşmaların ardından firmalar arasında görüşmeler gerçekleştirildi.