Raylı Sistemler Günde 90 Bin Özel Aracın Trafiğe Çıkmasını Önlüyor



İstanbul Ulaşım A.Ş. tarafından yaptırılan araştırmaya göre; işletmeciliğini yaptıkları 52 km raylı sistem hattı, İstanbul’da günde yaklaşık 90 bin özel aracın trafiğe çıkmasını önlüyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İstanbul Ulaşım A.Ş. tarafından günde 720 bin yolcunun taşındığı Aksaray- Havaalanı Metro Hattı, Taksim–4.Levent Metro hattı, Zeytinburnu-Kabataş Tramvay hattı, Zeytinburnu-Bağcılar Tramvay hattı ve Kabataş-Taksim Füniküler hattında yaptırılan araştırmaya göre tüm bu raylı sistem hatları, günde 90 bin özel aracın trafiğe çıkmasını önlüyor.

Yüzde 3,75 hata payı ile 2966 kişilik bir örneklem grubuyla yapılan araştırmada sorulan “Sizin veya ailenizin özel aracı var mı?” sorusuna ankete katılan yolcuların yüzde 44.03’ü evet cevabını verirken, evet cevabını verenlere sorulan “Bu yolculuğu özel aracınızla yapma imkânınız var mıydı?” sorusuna ise soru sorulan yolcuların yüzde 48,46’lik kısmı evet cevabını verdi.

Buna göre yolcuların yüzde 21.34’ünün yolculuklarını özel araçlarıyla yapma imkanı olduğu halde raylı sistemleri tercih ettiklerini ve bu oranın toplamda yaklaşık 154 bin yolcuya tekabül ettiğini belirten İstanbul Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Süleyman Pektaş, “Özel araçla yapılan yolculuklarda araç başına ortalama 1.7 kişi taşındığı düşünülürse, Raylı Sistemler İstanbul’da günde yaklaşık 90 bin özel aracın trafiğe çıkmasını önlüyor” dedi.