Raylı Sistemler Organize Sanayi Bölgesi Kurulacak



Foto: AA

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Genel Sekreteri Erkan Ayan, yaptığı yazılı açıklamada, gerek hükümetin gerekse yerel yönetimlerin mevcut raylı sistem projeksiyonları değerlendirildiğinde kamu tarafından 2023 yılına kadar demiryolu sektöründe 70 ile 100 milyar lira arasında harcama yapılmasının beklendiğini bildirdi.

Üretimin yüzde 50'sinin yerli olması şartının aranacak olması nedeniyle vagon, EMU ve DMU üretiminde Sakarya'nın en avantajlı il ve cazibe merkezi olarak ortaya çıktığını belirten Ayan, şu ifadelere yer verdi:

''Sakarya'da Raylı Sistemler Organize Sanayi Bölgesi'nin kurulması, bölge ve ülkenin sürdürülebilir kalkınmasında önemli katkı sağlayacaktır. Raylı sistemler ve raylı sistemler yan sanayinin yerlileştirilmesi, yenilikçi ve rekabetçi anlayışla ihtisas alanı olarak kümelenmesi Sakarya'ya ve ülkeye büyük kazanımlar getirecektir.

Türkiye Ulaşım ve Haberleşme Stratejisi'nde cadde tramvayı, metro, hafif metro, monoray, hızlı tren seti, tünel teknolojileri ile manyetik tren teknolojilerinin geliştirilmesi için girişimcilere yönelik devlet yardımları artırılarak en az yüzde 50 yerli muhteva mecburiyeti getirilmesi hedefleniyor. Tasarım ve ürün geliştirme, yerli parça oranını artırma, yeni projelerde tasarım, geliştirme, prototip ve kalıp gibi üretim öncesi tüm safhalarda yerlileşme sağlanmaya çalışılıyor.''