REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Açıklandı



REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ 2019 yılı Ekim ayı sonuçlarını değerlendiren GYODER Başkanı Prof. Dr. Feyzullah Yetgin, “Yeni konut satışlarındaki ödeme yöntemlerini incelediğimizde, banka kredisi ve senet kullanımının arttığını, peşinat kullanımının ise azaldığını görüyoruz. Faizlerin inmeye devam etmesiyle konut kredisi kullanımı artmaya devam edecektir” dedi.

REIDIN Genel Müdürü Alp Çapa ise REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Ekim ayı sonuçları hakkında şunları söyledi: "Ekim ayında bir önceki aya göre %0.21, geçen yılın aynı dönemine göre ise %2.52 oranında fiyat artışı gerçekleşti. Satışlardaki konut bedeli ödeme yöntemleri incelendiğinde, Eylül ayına göre Ekim ayında peşinat kullanım oranında %13.56'lık oranında azalış, banka kredisi kullanım oranında %5.26'lik ve senet kullanım oranında %31.82’lik bir artış söz konusu. Ekim ayında, satışı gerçekleştirilen konutlarda bitmiş konut stok oranı %35 iken bitmemiş konut stok oranı %65. Markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların %3.35’lik kısmı yabancı yatırımcılara yapılırken, bu satışlarda ağırlıklı olarak 2+1 özellikteki konutlar tercih edildi."

Yeni konutlarda fiyat artışı %0.21
Kamuoyunda ‘markalı projeler’ olarak adlandırılan, ağırlıklı olarak kurumsal gayrimenkul şirketlerinin ürettiği konutlar üzerinden geliştirilen ‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ sonuçlarına göre; Ekim ayında bir önceki aya göre %0.21 nominal azalış, geçen yılın aynı dönemine göre %2.52 ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise %87.10 oranında nominal artış gerçekleşti.

Reklam Goruntulenme Bolumu

1+1 ve 2+1’de azalış, 3+1 ve 4+1’de artış
Yeni Konut Fiyat Endeksi’nde, Ekim ayında bir önceki aya göre 1+1 konut tipinde %0.27, 2+1 konut tipinde %0.21 oranında azalış, 3+1 konut tipinde %0.47 ve 4+1 konut tipinde %0.25 oranında nominal artış yaşandı.

Yabancıya satışlar son 6 aylık ortalamanın altında
Ekim ayında, markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların %3’lük (son 6 aylık ortalama %6) kısmı yabancı yatırımcılara yapılırken, bu satışlarda %39 oranında 2+1 özellikteki konutlar tercih edildi.

Banka kredisi kullanımında artış
Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde; Ekim ayında peşinat kullanımının %51, banka kredisi kullanımının %20 ve senet kullanım oranının %29 seviyesinde gerçekleştiği görüldü. Eylül ayında peşinat kullanımı %59, senet kullanımı %22, banka kredisi kullanımı ise %19 oranında gerçekleşmişti.

Stok erime hızı %3.22
Yeni Konut Fiyat Endeksi, Ekim ayı stok erime hızı rakamları değerlendirildiğinde adet bazlı stoklarda %3.22 oranında erime gözlendi. Eylül ayı stok erime hızı %5.02 oranında gerçekleşmişti.

Satışların yüzde 35’i bitmiş konutlardan
Ekim ayında satışı gerçekleştirilen konutların %35’i bitmiş, %65’i bitmemiş konut stoklarından oluştu. Eylül ayında ise satışlar %76’sı bitmiş, %24’ü bitmemiş konut stoklarından oluşuyordu.