"Rekabet Koşullarını Geliştirmekte Asıl Sorumluluk Özel Sektörün Omuzlarında''



CNR Expo Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen 7. Uluslararası Boru ve Ek Parçaları Fuarı'nın açılışında konuşan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, boru sektörünün çelikten plastiğe, betondan metale, bakırdan alüminyuma, geniş bir ham madde ve ürün yelpazesinde faaliyet gösterdiğini belirtti. Boru sektöründe çelikten mamul boru üretiminin önemli bir ağırlığa sahip olduğunu ifade eden Küçük, Türkiye'nin, çelik boruda kurulu kapasitesi, yıllık üretimi ve satış miktarıyla Avrupa'nın en başta gelen üreticilerinden biri olduğunu vurguladı. Türkiye'nin plastik boru ve büyük çaplı gaz ve petrol boruları piyasasında da söz sahibi olduğunu dile getiren Küçük, sektörün ihracatçı konumuyla ekonomiye, istihdama büyük katkı sağladığını anlattı.
    
Yüksek enerji maliyetleri, ham madde ve kalifiye eleman teminindeki zorluklar, yüksek vergi ve prim yükü, kayıt dışı faaliyetlerin yarattığı sıkıntıların, boru sektörünün rekabet gücünü de olumsuz etkilediğini kaydeden Küçük, boru sektörünün, özellikle alt yapı yatırımları ve emtia fiyatlarındaki değişimler itibariyle ekonomideki gelişmelere karşı oldukça hassas bir yapıda olduğunu söyledi. Tanıl Küçük, küresel ekonomik krizde tüm sanayi gibi boru sektörünün de zor günler geçirdiğini ifade ederek, 2010 yılının Türkiye ekonomisi için hızlı bir toparlanma yılı olduğunu belirtti.
    
Kamu kaynaklı girdi maliyetlerini rekabet edilen ülkelere yakın düzeye çekerek, makro ve mikro reformlar gündeme geldiği takdirde ekonomideki toparlanmanın bu yıl da artarak devam edeceğini kaydeden Küçük, ''Bu noktada görev hükümet ve ekonomi yönetimine düşmekte. Ama şunu da biliyoruz ki, giderek acımasızlaşan küresel rekabet koşullarında, rekabet koşullarını geliştirmekte asıl sorumluluk firmaların, özel sektörün omuzlarındadır'' dedi.