Rekabet Kurulu'nu Kızdıran Çimento Fabrikalarına Ceza Yağdı



Rekabet Kurulu, Akdeniz ve Marmara Bölgelerinde hazır beton ve çimento sektöründe faaliyet gösteren toplam 11 şirkete, 9,65 milyon YTL para cezası verdi. Rekabet Kurulu Başkanı Mustafa Parlak, çimento ve hazır beton şirketlerine dönük 24 Mart 2005 tarihinde açılan soruşturmalara ilişkin nihai Kurul kararını açıkladı.

Parlak'ın verdiği bilgiye göre Kurul, Doğu Akdeniz Çimento pazarında faaliyet gösteren Çimsa Çimento San. Ve Ticaret A.Ş ve Adana Çimento Sanayi AŞ tarafından kurulmuş Oysa Çimento San. Ve Tic. A.Ş'ye dönük, 4054 sayılı Rekabetin Kurunması Hakkında Kanunu'nun ilgili maddesi kapsamında ''kurucu taraflar arasındaki rekabetçi davranışların koordinasyonunu sağlayan ve rekabeti sınırlayıcı amaç ve etkilere sahip'' olan bir işbirliği anlaşması olduğuna, söz konusu anlaşma sonucunda ilgili pazarda ''Çimsa Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Adana Çimento Sanayii T.A.Ş. arasındaki rekabetin tamamen ortadan kalktığına'' karar verdi.

Buna göre Adana Çimento Sanayii şirketine gayri safi gelirlerinin yüzde 1'i oranında 1 milyon 809,3 bin YTL, Çimsa Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş'ye de 2 milyon 468 bin YTL para cezası verilmesi kararlaştırıldı.

Kurul, Akdeniz Bölgesi hazır beton pazarında faaliyet gösteren Çallıoğlu Beton Sanayi ve Ticaret A.Ş'ye 2004 yılı gayri safi gelirlerinin takdiren yüzde 1'i oranında 230,6 bin YTL, Divarcılar Hazır Beton İnş. Nak. Paz. San. Tic. Ltd. Şti'ye 119,1 bin YTL, Ado Hazır Beton Sanayi Nakliyat ve Tic. A.Ş'ye gelirlerinin yüzde 2'si oranında 216.5 bin YTL, Göltaş Hazır Beton ve Yapı Elemanları San. ve Tic. A.Ş'ye gelirlerinin yüzde 3'ü oranında 980.3 bin YTL idari para cezası verilmesine karar verdi.

Öte yandan Rekabet Kurulu, Çimsa Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş'ye 987,.2 bin YTL, Kadıahmetoğulları Asfalt İnşaat Taahhüt San. ve Tic. A.Ş'ye 558,9 bin YTL, Özgür Çimento ve Beton Endüstrisi A.Ş'ye 268,7 bin YTL para cezası verilmesini uygun gördü.

-Marmara Bölgesi-
Kurul, Marmara Bölgesi çimento pazarında faaliyet gösteren teşebbüslerin, 4054 sayılı Kanun'u ihlal edip etmediklerinin belirlenmesi amacıyla açılan soruşturmalarda da, Akçansa Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş, Anadolu Çimentoları T.A.Ş, Bolu Çimento Sanayi A.Ş, Lafarge Aslan Çimento A.Ş, Marmara Çimento ve Yapı Malzemeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş., Nuh Çimento A.Ş., Set Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin ''çimento pazarında birlikte fiyat tespit ederek, Kanunu ihlal ettikleri'' iddiasını ispatlamaya yeterli delil olmadığına karar verdi.

Bolu Çimento Sanayi A.Ş, Bursa Çimento Fabrikası A.Ş, Rota Denizcilik ve Ticaret A.Ş hakkında da, ''fiyat tespiti ya da hassas rekabetçi bilgilerin değişimi konusunda kanunu ihlal yönünde'' yeterli delil bulamayan Kurul, Bursa Çimento Fabrikası A.Ş'nin bayilerinin bölgeler arası ticaretini engelleyici uygulamalarıyla 2004 yılı cirosunun takdiren yüzde 1'i oranında olmak üzere 1 milyon 123 bin 134,45 YTL idari para cezası ile cezalandırılmasını kararlaştırdı.

Kurul, Marmara bölgesinde ''Akçansa Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş., Lafarge Beton A.Ş, Oyak Beton Sanayi A.Ş''nin hazır beton ilgili ürün pazarında fiyat tespiti yapmak suretiyle rekabeti sınırlama amacını taşıyan bir anlaşma içinde olduklarını tespit ederken, Nuh Beton A.Ş. ve Set Beton Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin hazır beton ilgili ürün pazarında fiyat tespiti yapmak suretiyle rekabeti sınırlama amacını taşıyan bir anlaşma içinde olmadığına karar verdi.

Bu kapsamda, Akçansa ve Bolu çimento şirketlerine para cezası vermeyen kurul; Lafarge Beton A.Ş'nin 2004 yılı cirosunun takriben yüzde 2'si oranında olmak üzere 888 bin 892,94 YTL idari para cezası ile cezalandırılmasını uygun gördü.

Parlak, nihai kararlara ilişkin Danıştay yolunun açık olduğunu bildirdi.