Reklam Panoları Yasak mı, Değil mi?

İstanbul'un ana arterlerinde veya trafiğin en yoğun olduğu E-5 karayolu üzerinde bulunan üst geçitler ve kavşaklar, son birkaç ayda ilginç reklam panolarıyla donatıldı.

' Welcome to İstanbul.' ' Bir yaz müjdesi. Caddebostan Plajları 40 yıl sonra İstanbul'un hizmetinde.' ' 6000 yeni izci yetiştirmenin sevincini yaşıyoruz. Bu yaz Erdek aday izci kampında buluşalım.'

Hepsinin altında da aynı imza var: İstanbul Büyükşehir Belediyesi. Hadi 'Welcome to İstanbul' (İstanbul'a hoş geldiniz) panosunun birkaç yerde olmasında bir mahzur olmayabilir ama diğerleri hem uzun hem de dikkat dağıtıcı.

İnsan ister istemez, ' Acaba yeni bir reklam mecrası mı doğdu?' diye düşünmeden edemiyor. Çünkü, İstanbul gibi metropol bir kentte açık hava reklam alanlarının milyon dolarlarla ihale edildiği biliniyor.
Ancak ortada garip bir durumun olduğu da kesin. Trafik akışının en yoğun olduğu bu alanlara reklam panosu veya tanıtım afişi asmanın doğru olmadığı, hatta yasak olduğu biliniyor. Karayolları dikkat dağıttığı için yıllardır izin vermiyor.

Ancak belediyelerin sorumlu olduğu alanlarda ciddi bir başıboşluk var. Zaman zaman bu alanlarda yerel dernek afişlerine, belediyelerin kendi sosyal etkinliklerini tanıtan pankartlara rastlandı ama düzenli ve yaygın olanı ilk kez gerçekleşiyor.

Şimdi aklımıza takılan soruyu soralım. Acaba bu alanlara reklam panoları koymak doğru mu? Şimdiye kadar konulmamasının nedeni neydi? Şimdi konuluyorsa o ' nedenler' ortadan mı kalktı? Ya da bu alanlar, böyle bir yöntemle özel reklam şirketlerine mi açılacak? Herhalde bu panoları asanların bir cevabı var. Bekliyoruz.