Reklam Tabelalarına Ayar Geliyor!



Hürriyet'ten Erdinç Çelikkan'ın haberine göre, Türk Standartlari Enstitisü'nün (TSE) çalışmasına göre artık reklam tabelalarında alkollü içki, sigara, genel ahlaka aykırı görüntü, korku ve batıl inançları içeren ifadeler yer alamayacak. Tabelaların kentin tarihi siluetiyle çelişmemesi ve SİT alanını bozmayacak şekilde yerlestirilmesi gerekecek.  Tabelalar dil, ırk, cinsiyet, din ve mezhep ayrımcılığıyla ilgili ögeler içeremeyecek.

Genel ahlaka uygun tabela

TSE'nin hazırlayarak görüşe açtığı "Kurum ve Kuruluşlarda Kullanılan Tabelalar için Kurallar Standart Tasarısı" çalışmasi, tüm reklam ve tanıtım tabelalarında uyulması gereken ilginç şartları içeriyor.  Buna göre tabelalar yaklaşık 50 metre uzaklıktan okunabilecek nitelikle, ebatları binanın büyüklüğüyle orantılı ve mimari özelliğine uygun ışıklı ve ısıksız yapılabilecek.

Binanın birden fazla cephesi varsa tabela, en fazla iki cepheye asılabilecek. Tabelalar binalarin ana giris kapısının son yanında olacak.

Tabelalarda saglık yönünden zararlı olan alkollü içki, sigara, genel ahlak kurallarına aykırı görüntüler, korku ve batıl inanç içerecek, toplumun acıma duygularını istismar edecek şekilde hasta, bebek, çocuk, yaşlı ve engellilerle ilgili ifadeler veya görüntüler kullanılamayacak.

"T.C." ifadesi başta yer alacak

Tabelalar kent estetiğini ve mimari dokusunu bozacak, kentin dogal ve tarihi siluetiyle çelişecek, kentin doğal veya tarihi SİT alanının bozmayacak şekilde yerleştirilmesi gerekecek. Tabelalar dil, ırk, cinsiyet, din ve mezhep üzerine dayalı ayrımcılık öğeleri içeremeyecek. Yerleşkeler içinde yer alan kamu binalarının tabelaları hiçbir şekilde ağaçların üstüne asılamayacak.  Bakanlık veya bakanlıklara bağlı kurumlarda "T.C., bakanlık adi ve teşkilat şemasına uygun olarak alt birimler sırasıyla yazılması gerekecek.