RES için Ağaç Kesmeyin



Ovacık Köyü’nün ormanlık alanını da içerisine alan bölgede, RES projesi için şirket harekete geçti. Orman ekiplerinin geçen yıl ocak ayında, ağaç kesimine başlamasına köylüler ve çevreciler tepki göstererek, ağaç kesilen bölgede nöbet tuttu. Bu sırada daha önceden köylüler adına Bölge İdare Mahkemesi ve Danıştay’a yürütmenin durdurulması için ayrı ayrı davalar açıldı. İzmir 2’nci İdare Mahkemesi yürütmenin geçici olarak durdurulmasına karar verdi. Mahkeme ardından da hem Ovacık’ta RES projesinin yapılacağı alında keşif yaptı. Birikişi raporu ve keşif sonuçlarını inceleyen İzmir 2’nci İdare Mahkemesi, bu kez yürütmenin durdurulması kararını esastan verdi. Bu kararlarla Ovacık’ta, 1789 çam ve meyve ağacı kesilmekten kurtuldu.

DHA'nın haberine göre, köylülerin avukatı Hande Atay bu kez de, Orman Bölge Müdürlüğü’nun verdiği ağaç kesim izninin iptali için İzmir 1. İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Yapılan duruşmaya Ovacık Köylüleri, Urla Kent Konseyi üyeleri, Avukatları Hande Atay ile Orman Bölge Müdürlüğü avukatı katıldı. Duruşmada ağaç kesimi için izin verilmesi durumunda sadece yol için 1800 ağacın kesileciğini, bölgenin SİT alanı içinde kaldığını belirten Avukat Atay, "Bu ormanın yok edilmesiyle Urla’da orman kalmayacak. Yaban hayat ve endemik bitki türleri açısından zengindir. Şu anda 92 tür koruma altındadır. Verilecek olumsuz bir karar 95 bin metre kare ormanın yok olmasına yol açaçak, olumsuz emsal teşkil edecektir. Uluslararası sözleşmelere göre, koruma altında bulunan yaban hayvanlarının yaşama alanı olan 95 bin metrekarelik bir ormanlık alan, tüm doğal varlıklarıyla birlikte ortadan kaldırılacaktır. Urla Yarımadası’nda 15 RES projesi bulunmakta. Bu hayvanların gideceği başkaca bir yaşam alanı da yoktur. Köylülerin de zeytinlikleri ormanlık alanla içiçe bulunmaktadır. Müvekkilerim tarım ve orman ekonomisinden oluşan geçim kaynakları da ortadadan kalkacaktır. Bu iznin verilmemesini talep ediyorum. Bölgede keşif yapılsın" dedi.

Orman Genel Müdürlüğü avukatı ise "Şirket orman izni için yeniden başvuru yaptı. Bu başvuru değerlendirme aşamasında. Dava reddedilsin" dedi.

Mahkeme heyeti tarafları dinledikten sonra, 15 gün içerisinde kararını verecek.