Richard Meier'dan Roma Tarihi Merkezdeki 30'lardan Sonraki İlk Modern Bina

























Richard Meier'ın tasarladığı Roma'daki Ara Pacis Müzesi tamamlandı. Bu müze 1930'lardan beri Roma'nın tarihi merkezinde yapılan ilk modern bina olma özelliğini taşıyor. Müze, Tiber Nehri üzerinde ve Piazza Augusto Imperatore'nin batı kenarında yer alıyor. Yeni bina İ.Ö. 9 yılına tarihlenen Ara Pacis Augustae altarını içeriyor. Bu altar, daha önce 1938 tarihli Vittorio Ballio Morpurgo'nun binasındaydı. Binadan bir traverten duvar kalmış ve onun üzerinde de Mussolini'nin "Res Gestae"(Tanrısal Augustus'un Eylemleri) kelimeleri yazıyor.

Meier, yeni binasında bej Roma travertenini kullanmış. Binada dikkat çeken diğer bir özellik,13 metre yüksekliğinde ve 50 metre uzunluğundaki cam duvar. 4 ince betonarme kolonla tanımlanmış, 8 metre yüksekliğindeki yüksek giriş holü ise altar'a yönlendiriyor. Giriş holü karanlık iken, ana mekanda güneş ışığının girmesine izin verilmiş.

Altar dışında, 700 metre karelik bir alan özel sergilere ve dijital bir kütüphaneye ayrılmış. Çatı bahçesi ise, doğuda Augustus Mozolesine, batıda ise nehre bakıyor. Müze toplam 4250 metre karelik bir alana yayılıyor. Altar, 22 Eylül 2005'de, Augustus'un doğum günüde açılacak. Sonrasındaki inşaat çalışmaları nedeniyle tekrar kapanacak ve Roma'nın resmi "doğumgünü"nde, 21 Nisan 2006'da tekrar açılacak.

Richard Meier'ın bu bina ile ilgili görüşlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Derleyen:Zehra Tonbul