“Rijkswaterstaat’ın Yeni Bölge Müdürlüğü Binası”



Otoyollar, su kanalları ve yeşil alanlar inşa eden Rijkswaterstaat’ın Hollanda’nın Assen kentindeki yeni bölge müdürlüğü binası 24H-architecture tarafından tasarlandı.

Firma, sürdürülebilir olmakla birlikte Rijkswaterstaat’ın kurumsal kimliğini de yansıtan bir yapı ortaya çıkarmayı amaçladı. Bu doğrultuda tasarım, kurumun üç ana iş alanının dışavurumu ve alanın bileşenlerini içermek üzerine biçimlendi.

Binanın güney cephesi kaba tek parça bir yapıya sahip. Kütlesi ve yatay açıklıkları sayesinde buradaki duvar güneşe karşı yalıtım sağlarken yakındaki otoyolun gürültüsünü de engelliyor. Beton ve asfalttan yapılan cephe, üzerindeki çizgilerle birlikte bir otoyol soyutlaması olarak tasarlandı. Çatıdan yönlendirilen yağmur suyu ile cephe üzerinde zamanla yosun ve bitkiler yetişmeye başlayacak, böylece kurumun üç ana iş alanı (yol, su, yeşil) bu cephede bir arada temsil edilmiş olacak.

Kuzey cephesinde hafif ahşap cephe en üst düzey esneklik ve açıklığı sağlıyor. Üzerinde ahşap kirişler bulunan bu cephe, çalışanların bir araya gelebildikleri merkezdeki hacimde yapının sosyal gücünü destekliyor. Ayrıca, yeşil çatı terası da başka bir toplanma mekânı sunuyor.

Tasarım ekibi bütün disiplinleri en iyi biçimde bir araya getirmeyi amaçlamış. Bütün teknik donanım, prefabrike ahşap duvar ve katların içine yerleştirildi. Böylece yapım süresi kısaltılırken, daha fazla alan elde edildi. Ahşap döşeme, aynı zamanda doğrudan tavan görevi de görürken hava “climalevel” sistemi ile doğrudan bürolar arasında dolaşıyor. Termal enerji depolama, çatıdaki güneş panelleri ve FSC sertifikalı ahşap kullanımı sayesinde yapı, Greencalc hesaplama sistemine göre A sınıfında çevreci bina olarak belirlenirken, BREEAM sertifika sistemine göre de “Excellent” olarak sınıflandırılıyor.

24H-architecture firması ile ilgili yazının tamamına ulaşmak için Yapı Dergisi 365. sayısının Yapıda Ekoloji 2012" Eki incelenebilir.

Konu Başlıkları Burada Görünecek