Riskli Alan İlan Edilen Mahallede Evlerin Duvarları Çatladı



Altındağ'da Örnek Mahallesi sınırlarında bulunan 5 ve 10,3 hektarlık iki ayrı alan, 2017'de, 6306 sayılı 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun' uyarınca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından riskli alan ilan edildi. Altındağ Belediyesi, 1424 daireden oluşan 51 binanın bulunduğu alanın kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmesi için imar planı hazırladı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, şehircilik esas ve ilkeleri ile hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle imar planı değişikliğini yargıya taşıdı. Mahkeme de imar planını iptal etti.

DHA'da yer alan habere göre; aradan geçen sürede binaların duvarlarında, kolonlarında, taban kısımlarında çatlaklar oluştu. Evlerin bazı odalarında çökmeler meydana geldi. Riskli binalarda oturmaya devam edenler, duruma tepki gösterdi. Bölge halkı, sorunun çözümü için dernek çatısı altında bir araya gelerek, ilgili kurumlarla görüşerek sorunun çözülmesini istedi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

3'üncü kattaki evinin duvarlarında çatlaklar oluşan Örnek Mahallesi Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Leyla Ünaldı, binaların hemen hemen tümünde hasar meydana geldiğini söyledi. Ünaldı, "Binalarımızın hepsi çürük, çok eski; çok mağduruz. İnsanlar perişan, evler çökmek üzere, yıkılacak olan daireler var. Biz yardım istiyoruz. Emsal düşük, diye özel firmalar giremiyor. Bize yardım etsinler." diye konuştu.

Hasarlı evde oturanlardan Türkan Zencirden ise "30 dairelik binada oturuyorum. Çoluk çocuk risk altındayız. Gece yatamıyoruz, sabah oturamıyoruz. Gece yattığımızda binadan sesler geliyor. Satsak satamıyoruz, kiraya versek veremiyoruz, gitsek gidemiyoruz. Hepsinden örnek alındı, hepsi çürük çıktı." dedi.

Hasan Albayrak da "Bütün binaların çürük raporları var. Biz de sağlıklı bir evde oturacağız, diye kentsel dönüşümde heveslendik. Belediye başkanlarından sözler aldık; fakat hiçbir şekilde ilerleme kaydedemedik." diye konuştu.

Yeni imar planı hazırlanıyor
Altındağ Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, 1960-1970 yıllarında inşa edilen apartmanların bulunduğu Örnek Mahallesi'nin yenilenmesi için imar planı çalışmasının yakın zamanda tamamlandığı hatırlatılarak, "Örnek Mahallesi'nin dönüşümü adına gerçekleştirdiğimiz söz konusu imar planı mahkemece iptal edildi. Kararın ardından Örnek Mahallesi ile ilgili yeni bir imar planı üzerinde çalışmalar sürmektedir. Mahallenin sosyal donatıları, yeşil alanları ve modern konutlara kavuşabilmesi için Altındağ Belediyesi olarak gerekli adımları atmaya devam etmekteyiz." denildi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ise açıklamasında, "Rant odaklı emsal artışı planlama olursa yine yargıya taşırız. Meslek odalarının görüşünü almadan şehircilik esas ve ilkelerine, hukuka aykırı her türlü uygulama Ankaralıların hakkını gasp eder. Kamu yararına, şehircilik ve planlama esaslarına aykırı plan değişikliklerini yargıya taşımak bizim Anayasal sorumluluğumuz. Bilim ve teknikten aldığımız güçle kamu yararını savunmaya devam edeceğiz." dedi.