Riskli Yapının Tespit Masrafını Bakanlık Ödeyecek!



Başbakan Tayyip Erdoğan’ın cumartesi günü İstanbul’da kentsel dönüşüm adına balyozu indirmesiyle bu cephede ikinci bir atağa kalkan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, riskli yapıların tespitine hız vermek için tüm illere çağrıda bulundu. 81 ildeki tüm valilik, belediye ve ilçe belediye başkanlıklarına yazı yazan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüme katılımda yerel yönetimlerin yeniden harekete geçmesini istedi. Milliyet Gazetesi’nden Yavuz Karaman’ın haberine göre Bayraktar, vatandaşın rızası ile kentsel dönüşüme katılmaması halinde, valilik ve belediyelerin ikna yöntemine geçmesini talep ederken, riskli yapı tespitinin masrafını da bakanlığın karşılayacağını aktardı.  Bayraktar, yazısında, afet riski alanlarının dönüştürülmesi hakkında kanun gereğince riskli alan ve riskli yapıların tespit çalışmalarının, il, ilçe belediyeleri, büyükşehir belediyeleri ve il özel idareleri tarafından yürütüldüğünü anımsattı. 

Vergilerden muafiyet

Bayraktar, riskli yapıların tespitlerinin, öncelikle yapı malikleri tarafından masrafları kendilerine ait olmak üzere yapılacağını belirtirken, riskli yapının tespit, yıkım ve dönüştürülmesinin öncelikle malikler tarafından yapılması gerektiğine dikkat çekti. Bayraktar, riskli yapının yıkım ve tespiti için bakanlık tarafından tespit ve yıkım kredisi verilebildiğini de kaydederken, riskli yapıların anlaşma yoluyla tahliye edilmesi halinde, maliklere kira yardımı yapıldığını ve kredi verildiğini de anımsattı. Bayraktar, tüm bu işlemlerin, noter, tapu harcı ile belediye harçları, vergiler ve her türlü ücretten muaf olduğunu da aktardı. 

Rıza yoksa yardım da yok

Bayraktar, belediye ve valiliklere yeni bir çağrıda da bulunarak, riskli yapısını kendi rızası ile tahliye etmeyen ve yıktırmayanların kira, kredi ve vergi muafiyeti gibi yardımlardan yararlanamayacağına dikkat çekti. Bayraktar, riskli yapıların tespitine hız verilmesini isterken, gerekmesi halinde riskli yapıların tespiti ve yıktırılması gibi uygulamalarda dönüşüm projeleri özel hesabından belediye ve il özel idarelerine kaynak aktarabileceğini açıkladı. Bayraktar, “Bu durumda, kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verilmesi ve özellikle vatandaşlarımızın kendilerine tanınan imkan ve haklar konusunda bilgilendirilerek, binalarının risk durumunu tespit ettirmeleri konusunda teşvik edilmesini rica ederim. Biz dönüşümü mutlaka yapacağız. İhtiyaç duyulması halinde riskli bina tespit masraflarını da karşılayabiliriz” dedi.

Belediyeler ne diyor?

Yıkım için 15 yıllık planlama yapıldı

Bakanlıktan gelen son çağrıyı değerlendiren Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, kentsel dönüşümde önemli adımlar atıldığını belirterek, “Biz süreci kontrol edip, vatandaşları bilgilendiriyoruz” dedi. Yeniay, tüm binaları riskli ilan etmenin sakıncasına da işaret ederek şunları söyledi: “Yasaya göre bir bina riskli ilan edilirse 90 günde tahliyesi gerekiyor. 51 bin bina tespit ettik ama hepsi ‘riskli’ raporu alırsa aynı anda tahliyesi mümkün değil. Bu yüzden 15 yıllık planlama yaptık. Önce riskli alanları belirleyip vatandaşları bilinçlendiriyoruz. Onlar da kendi rızalarıyla bize geliyorlar.”

Yeni konutlar için rezerv alanlar

Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ise, ilçenin geneli itibariyle düzgün yapılaştığını belirterek, sadece Altınşehir bölgesinde riskli binalar bulunduğunu aktardı. Uysal, buradaki konutlar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyla ortak hareket ettiklerini anlatarak, şu bilgileri verdi:“Altınşehir de rezerv alan ilan edildi. Bu bölgede Bakanlıkla birlikte hareket ediyoruz. Yakınımızda Kayabaşı’nda 60 bin konutluk proje var. Bunun 17 bini tamamlandı. Altınşehir’de de yeni konutlar yapılacak ama bunu vatandaşları mağdur etmeden yapacağız.”