Riva Turizm, Sağlık ve Spor Merkezi Oluyor

“Riva Yerleşimi Kültür - Turizm - Sağlık - Spor Köyü Özel Proje Alanı”, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından İMP’de (İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi) tanıtıldı. Beykoz Belediye Başkanı Muharrem Ergül ile İMP Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Kaptan’ın da yer aldığı tanıtım toplantısında konuşan Başkan Kadir Topbaş, İstanbul’un Çevre Düzeni ve Nazım İmar Planı kararları doğrultusunda doğal ve kültürel değerleri koruyan, çevreye saygılı örnek projelerin hazırlanması ve uygulamasına önem verdiklerini belirterek, “Çevre Düzeni Planı’na uygun olarak Beykoz’un Riva Köyü ve Beylik Mandıra alt bölgesinde, doğa ile uyumlu, İstanbul halkının kültür, turizm, sağlık ve spor etkinliklerinden yararlanmasını sağlayacak, örnek bir eko-köy projesini başlatıyoruz. Riva’yı İstanbul’un yeşil-mavi kaçış noktası ve doğayla buluşma alanı olarak hazırlıyoruz” diye konuştu.

Riva projesi için ulusal ve uluslararası 7 ayrı uzman gurubun davet edilerek çalışmalara başladığını, ulusal ve uluslararası uzmanlardan oluşan bir jürinin projeleri değerlendireceğini belirten Kadir Topbaş, projelerin 1 Mart’ta kendilerine teslim edileceğini ve uygulamanın kısa zamanda sonra başlayacağını söyledi. Riva proje alanını Beykoz Belediyesi, Riva Köyü ve Çevresi Koruma ve Güzelleştirme Derneği ile bölgedeki özel sektörle birlikte belirlediklerini vurgulayan Başkan Topbaş, İstanbulluların Riva’da uluslararası kalitede, doğa ile içiçe bir kültür, turizm, sağlık ve spor merkezine sahip olacaklarını kaydetti.

İstanbul’un en büyük proje alanı…

Çalışmanın amacını “Plansız ve sağlıksız gelişmeyi kontrol etmek; doğal çevre, orman ve su kaynakları bakımından hassas olan, metropoliten alanın kuzeyinin, çevreye duyarlı olarak, gelişmesine yön vermek” olarak açıklayan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, proje alanının Beykoz ilçe sınırları içinde Riva alt bölgesi olarak tanımlanan, kuzeyinde Karadeniz sahil şeridi, güneyinde ve batısında Riva deresi, güneyinde ve doğusunda mutlak korunacak tarım toprakları ve orman alanları olan 1979 hektarlık bir alanı kapsadığını ifade etti. Tarihi Yarımada büyüklüğündeki bölgenin İstanbul’un şu ana kadarki en büyük proje alanı olarak belirlendiğinin altını çizen Başkan Kadir Topbaş, 40 bin nüfusu geçmeyecek şekilde düşük yoğunluklu planlanacak Riva Projesi’nde koruma-kullanma dengesini özellikle koruyacaklarının ve projede bölgenin yüzde 31’inin mutlak koruma alanı olarak kalacağının altını çizdi.

Yasak yerine koruma-kullanma dengesi…

“Bugüne kadar çevrenin korunmasından bir takım yasaklarla belirli bir bölgenin insanlardan izole edilmesinin anlaşıldı, ancak yasaklarla korumanın mümkün olmadığı görüldü. Bu nedenle yasaklayıcı, yararlandırmayan bir koruma anlayışı yerine, koruma-kullanma dengesini kuran, doğayla iç içe, çevreye duyarlı, İstanbul halkını Karadeniz ve yeşille buluşturan bir proje amaçladık” diyen Kadir Topbaş, projeyle Riva Köyü ile Beylik Mandıra mevkiindeki çarpık yapılaşmanın önleneceğine, köylerin kültürel ve doğal değerlerinin korunacağına dikkat çekti. Riva deresinin, sit alanlarının, tarım toprakları ve ormanların korunmasının projenin öncelikli amacı olduğunu ifade eden Başkan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Çalışma kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak bölgede çok ciddi bir altyapı çalışması başlattık. İSKİ bölgeye sadece içme suyu için 19 milyon YTL’lik yatırım yapıyor. Projenin sağlıklı bir şekilde hayata geçirilebilmesi için bölgede altyapı yatırımlarına da ağırlık verdik. Toplam 19 milyon YTL’lik içme suyu yatırımının 3,5 milyon YTL’lik kısmını tamamladık. Kalan 15,5 milyon YTL’lik kısmın tamamlanması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yine projeyle birlikte Riva havzası köylerinde toplam 6 atıksu arıtma tesisi yapmayı planlıyoruz.”

Proje ekolojik tarımı teşvik edecek istihdam oluşturacak

Proje kapsamında bölgede var olan tarım alanlarında ekolojik (doğal) tarım yapılmasını ve ekolojik turizmi teşvik edeceklerini belirten Topbaş, “Riva’da yer alacak konaklamalı turizm tesis alanlarının çeşitlendirilecek ve kalitesi yükseltilecek. Bölgedeki günübirlik turizm tesislerinin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi, spor kampları ve yaz okulları açılmasını planlıyoruz. Bölgede doğal ve kültürel değerlerin korunmasına öncelik veriyoruz. Riva deresinde marina kurulması, bölgede bir üniversite açılmasının teşvik edilmesi gündemimizde. Bütün bunların gerçekleşmesiyle yerel ekonominin güçlenmesini sağlayacağız. Aynı zamanda projenin tamamlanması ile birlikte yeni istihdam alanları açılacak. Bunların yanı sıra uluslararası standarttaki tesisleri ile bu uygulama İstanbul’a gelen turist sayısını da arttıracak ve İstanbul’un ve ülkemizin ekonomisine katkı sunacak” şeklinde konuştu.

Projenin amaçları:

- İkinci konut gelişiminin ve konut alanlarının doğal çevreye baskısının minimize edilmesi,
- Riva’da yer alacak konaklamalı turizm tesis alanlarının çeşitlendirilmesi ve kalitesinin yükseltilmesi,
- Bölgedeki günübirlik turizm tesislerinin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi, spor kampları ve yaz okulları açılması,
- Bölgede ekolojik tarım ve ekolojik turizmin teşvik edilmesi,
- Bölgede doğal ve kültürel değerlerin korunması,
- Riva deresinde marina kurulması, bölgede bir üniversite açılmasının teşvik edilmesi,
- Yerel ekonominin güçlendirilmesi

Proje çalışmasının detayları…

Beykoz’da Riva alt bölgesi olarak tanımlanan bölgenin, kuzeyinde Karadeniz sahil şeridi, güneyinde ve batısında Riva deresi, güneyinde ve doğusunda tarım toprakları ve orman alanları bulunuyor. 1979 hektarlık alan Tarihi Yarımada büyüklüğünde ve Kartal Kentsel Dönüşüm Projesi’nin 6 katı büyüklüğünde. Projede koruma altına alınan 619 hektarlık alanın 472 hektarı tarım ve orman alanı, 147 hektarı ise dere ve dere koruma kuşağı.

Projenin yüzde 40’lık bölümü, yol, yeşil alan, ilköğretim alanı ve donatı alanı olarak planlanırken, yüzde 20’lik bölümü kültür, eğitim, turizm, sağlık, spor alanı olarak planlanacak. Geri kalan yüzde 40’lık bölüm konut alanı olarak planlanırken, bu bölümün yüzde 75’i konut, yüzde 25’i turizm, kültür, eğitim, sağlık, spor gibi özel donatı alanlarına ayrılacak.