Sultan Abdülhamid’in Maliye Bakanının Konağı Satılıyor

Sultan Abdülhamid döneminin Maliye Bakanı Ahmet Reşat Paşa’nın 14 yılda yaptırıp 1900’de oturmaya başladığı Kadıköy’deki konağı 8 milyon dolara satışa çıktı. Üç yıl önce konağın sahibi olan Mehmet Şirikçi, 3 bin 500 metrekare bahçesi ve bin 200 metrekare kapalı alanı bulunan konağı restoran olarak işletiyordu. Şirikçi, umduğu geliri elde edemediği ve Kurtköy’deki inşaat projelerine finans sağlamak amacıyla konağı satılığa çıkardığını söyledi.

Bankalara olan borçları nedeniyle krize giren Işıklar Holding, üç yıl önce konağı Şirikçioğlu Şirketler Grubu’na satmıştı. Konağın kendilerinde olduğu gibi restoran, ev ya da şirket merkezi olarak kullanılabileceğini belirten Mehmet Şirikçi, satışa çıktığı günden itibaren çok sayıda kişinin kendisini aradığını; ancak henüz satılmadığını ifade etti.

Konak II. Sultan Abdülhamid Han devrinde Ahmet Reşat Paşa (1849-1927) tarafından ikamet amaçlı yaptırıldı. Yapımı 14 yıl sürdü ve 1900 yılında ikamete açıldı. Salon, koridor, duvar ve tavanlarındaki teyzinat ve resimli süslemeler bozulmadan varlığını günümüzde de koruyor. Konak, klasik Osmanlı üslubunun yanı sıra barok ve rokoko tarzı süslemelerle bezeli.

Tarihi konak içindeki Zerefşan (altın saçıcı), Dilküşa (gönül ferahlatan), Şevk-i Abad (keyif diyarı), Zertaç (altın taç) isimli salonlar bulunuyor. Avrupai tarzda meslekten yetişmiş ilk maliyecilerden olan Reşat Paşa, 1898’de maliye nazırlığına (maliye bakanı) atandı. II. Abdülhamid Han devrinde aldığı devrin en büyük takdir nişanesi “Tuğralı Taltif Fermanı” halen konağın Şevk-i Abad salonunda sergileniyor.