Rize Çevre Yolu Temel Atma Töreni Gerçekleştirildi



Foto: Hızır Hacısalihoğlu (AA)

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Rize'nin Kavaklı Mahallesi'nde düzenlenen Çevre Yolu temel atma töreninde, Türkiye'nin başkenti Ankara ise çayın başkentinin de Rize olduğunu belirterek, ''Ülkemizin her köşesine olduğu gibi Rize'ye de her hizmeti yapacağız'' dedi.

Güney Çevre Yolu'nun yapılacağını, Erzurum'u Rize'ye komşu kapısı yapacak, hayallere sığmayan Ovit Dağı Tüneli'nin olacağını ifade eden Yıldırım, Başbakanın önümüzdeki ay tünelin bizzat temelini atacağını, kazmanın vurulacağını kaydetti.Karadeniz Sahil Yolu'nun Rize ve Karadeniz için çok önemli olduğunu dile getiren Yıldırım, ''17 yılda 220 kilometresi yapılmıştı. Geldik, Samsun'dan Hopa'ya kadar 542 kilometreyi bitirdik. 9 katrilyona mal oldu'' diye konuştu.

Sahil Yolu'nun Samsun'da kalmayacağını, Sinop'a doğru gittiğini anlatan Yıldırım, şunları söyledi:

''Toplam 156 kilometre olacak. Önümüzdeki yıl Sinop bitiyor. 5 Nisan'da, bilemedin Nisan ayının sonunda üçüncü boğaz köprüsünün ihalesi yapılıyor. Bununla Şile'den, Karasu'dan Akçakoca'dan Sahil Yolu'na bağlanıyor. Böylece Türkiye'yi doğudan batıya, 3 güzergahtan bağlıyoruz.

İster sahil yolundan, ister İpek Yolu'ndan, ister Yozgat, Sivas üzerinden git. Bununla da kalmıyoruz. Türkiye'yi doğudan batıya bölünmüş yollarda donattık. İki denizi birbirine birleştirmek kaldı. Karadeniz'i Akdeniz'e birleştirmek kaldı. Kuzeyden güneye 18 koridorumuz var.

Burada çalışmalarımız sürüyor. Bölünmüş yollarda Karadeniz dağlarını aşarak Anadolu topraklarına, Toroslar'ı aşarak Akdeniz ve Ortadoğu'ya gidiyoruz. Bunları yapmamızın tek bir sebebi var. Yıllardan beri bu ülke hizmete hasret kaldı. Her şey bir sonraki yıla kalmıştı. 9 yılda 6 bin 500 kilometre bölünmüş yolun üzerine 15 bin 500 kilometre bölünmüş yol ilave ettik. Yolları böldük, hayatları, milleti birleştirdik.

Bakan Hayati Yazıcı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise Güney Çevre Yolu'nu yapacaklarını söylediklerini, bir yıl dolmadan temelini attıklarını anlattı. Yazıcı, ''Yine Başbakanımız geçen yıl Rize'deki mitingde 40 yıldır Rizelinin konuştuğu, hatta Osmanlı döneminde de konuşulmuş, Ovit Dağı Tünelini yapacağız dedi. Nisan sonu veya Mayıs ayı başında Ovit Dağı Tüneli'nin temelini Başbakanımızla birlikte atacağız'' dedi.

Müteahhitlerle süre pazarlığı

Bakan Yıldırım, daha sonra Güney Çevre Yolu'nun yapımının bin 150 gün sürmesinin ve 2014 yılının sonunda tamamlanmasının planlandığını belirterek, müteahhitlerden süreyi indirmelerini istedi.

Vatandaşlara da görüşünü soran Bakan Yıldırım, bazı vatandaşların 'Mayıs çayına yetişsin' demeleri üzerine yolun 1 Mayıs 2014'te bitmesini kararlaştırdıklarını söyledi.

Törene Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, AK Parti Rize Milletvekilleri Nusret Bayraktar ve Hasan Karal, ÇAYKUR Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu, Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan ile davetliler katıldı.