Rize'deki Senoz Vadisi'nde Bir Tuhaf Gelişme daha



Rize Valiliği, hakkındaki mahkeme kararlarına rağmen ‘bitme noktasına’ gelen Uzundere Hidroelektrik Santralı (HES) ile ilgili inceleme başlattı. Rize İdare Mahkemesi, Çayeli ilçesi Senoz Vadisi’ne kurulmak istenen santrala ‘11 ay önce’ yürütmeyi durdurma ve iptal kararı verdi, ancak iddiaya göre inşaat ‘heyelan tehdidi’ gerekçesiyle sürdü.

Bu, doğa harikası Senoz Vadisi’nde kafa karıştıran ilk olay da değil. Vadideki muhtarlar, HES projelerini durdurabilmek için vadinin doğal sit alanı yapılmasını istemiş, ancak bu istek ‘süren santral inşaatları ve taşocakları bölgedeki doğal yapıyı bozduğu için’ reddedilmişti.

43 megavat kurulu güce sahip olacak Uzundere santralı da Senoz Vadisi’nin Çataldere köyünde.  Senoz Vadisi’ni Koruma Platformu, santrala karşı Rize İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkeme 24 Mart 2009’da santralla ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunu iptal eti, proje hakkında da yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Ancak iddiaya göre Karadeniz Enerji adlı firma, HES inşaatı sırasında bölgede heyelan riski oluştuğunu ileri sürerek, bu riskin ortadan kaldırılması için bir süre daha çalışma yapmak için Rize Valiliği’nden özel izin aldı.

Firmanın heyelan önleme çalışması adı altında inşaatı sürdürüp sona yaklaştığını öne süren Senoz Vadisi’ni Koruma Platformu üyeleri yetkililer hakkında Çayeli Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Rize Valiliği firma hakkında inceleme başlattı. Vali Seyfullah Hacımüftüoğlu, mahkemenin durdurma kararlarına rağmen faaliyetine devam ettiği belirtilen firma hakkında inceleme başlattıklarını doğruladı ve olayın detaylı olarak araştırılacağını söyledi.