Rögarda Ölümün Ardında Eksik Denetim Var

Şirinevler Kerim Çavuş Caddesi'nde annesiyle yürüyen 5 yaşındaki kız çocuğu yol yapım çalışması için açılan ve üstü kartonla kapatılan rögar çukuruna düştü ve öldü. Caddede Tavukçu Deresi ıslahı kapsamında aylardır çalışma yapılmasına rağmen, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), İstanbul Büyükşehir Belediyesi ya da MVM Turizm İnşaat Limited Şirketinin bir uyarı levhası koymadı.

Kız çocuğunun cesedi Ataköy'deki Ahmet Çömert Spor Kompleksi'nin arkasındaki kanalizasyon çıkışında bulundu.

Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Sekreteri Tayfun Kahraman, rögarlar için uygunsuz yerler seçilmediğini, ancak gerekli önlemlerin alınmadığını söyledi.

bianet'in görüşünü aldığı Kahraman, 3-4 yıl önce İzmir'de 6 kişinin bir arabayla aynı şekilde çukura gömüldüklerini hatırlattı; o olaydan sonra yetkililerin gerekli önlemleri alıyor göründüklerini, ancak bu olayla gerekenin yapılmadığının ortaya çıktığını belirtti.

Kahraman: Denetimleri yapması gereken belediye
Sorunun İstanbul Büyük Şehir Belediyesi'nde göründüğünü ifade eden Kahraman, belediyenin sorumluluğu İSKİ'ye attığını, İSKİ'nin de müteahhide attığını ifade etti.

Denetimleri yapmadığı için asıl sorumlunun belediye olduğunu ifade eden Kahraman, "Gerekli denetimler yapılıyor diye düşünüyorduk" dedi.

"Temel sorun bir kentlileşme bilincinin yerleşmiş olmaması"
Kahraman "Eğer çukurlar açık kalacaksa da, etrafında bir uyarı olmalı" dedi ve ekledi: "Rögar kapakları çalındığında kimi suçlu göstereceksiniz? Sorun kentte yaşamayı bilmemek aslında. Kent kültürünün, kentlileşme bilincinin, düşünsel olarak kentlileşmenin bizde yerleşmemesinin tezahürüdür bu olaylar."

Kahraman, belediyelerin de kentlilik bilincinin yerleşmesi için bir çaba göstermediğini, hatta kentlileşmeme konusunda cesaretlendirdiğini söyledi. Kahraman'a göre, projeler, kentlilik bilincini vermekten çok genelde seçkinci içeriklerle hazırlanıyor ve belediyeler hâlâ hangi firmaya hangi ihaleyi vereceğini düşünüyor.

İSKİ: Sorumlu yüklenici firma
NTV'nin haberinde , "İSKİ Genel Müdürlüğü'ne göre, yol bakım çalışmalarının yapıldığı bölgedeki rögarın beton kapakla kapalı olduğu çalışanlar tarafından tespit edildiği, kazadan sonra yapılan incelemede ise araç trafiğine kapalı yolda, beton kapağın bilinmeyen bir nedenle kırıldığı belirlendiği" belirtiliyor.

İSKİ, çalışma alanında zarar ve hasar meydana gelmesini önleyici tedbirlerin alınmaması nedeniyle yüklenici firmayı olaydan sorumlu tuttu. Yüklenici firma ise olayda sorumluluklarının olmadığını duyurdu. Bölgede rögar kapaklarının çalındığını da belirten firma yetkilileri suçlamaları kabul etmedi.

Soruşturma sürüyor
Kız çocuğunun cenazesi ise bu sabah Adli Tıp morgundan alınarak, Kocasinan Mezarlığı'nda toprağa verildi. Baba Muhterem Dumrul, sorumlular hakkında dava açacağını söyledi. Olayla ilgili Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı'nın soruşturması ise sürüyor. Bu arada olaydan sonra bölgedeki tüm rögar kapakları denetlenerek açık olanlar kapatıldı.