Roma İmparatorları Depo Nöbetinde



Burdur Ağlasun’da sürdürülen Sagalassos Antik Kenti kazılarında ortaya çıkartıldığında dünyada büyük yankı uyandıran Roma imparatorları Hadrian ile Marcus Aurelius’un heykelleri sergilenecek yer olmadığı için Burdur Arkeoloji Müzesi deposunda bekletiliyor. Sagalassos’ta yaklaşık 17 yıldır devam eden kazı çalışmalarında önceki yıl bulunan Hadrian’ın dev boyutlardaki heykeli, Türkiye’den önce 24 Temmuz - 26 Ekim 2008 arasında Londra British Museum’da sergilendi. Serginin ardından 7 Kasım 2008’de tekrar Burdur Arkeoloji Müzesi’ne teslim edilen heykel, müzedeki yer sıkıntısı nedeniyle depoya kaldırıldı.

2008’deki çalışmalarda da, Roma’yı yöneten Marcus Aurelius’un heykeli bulundu. Heykelin bulunmasını, ünlü Amerikan Archeology dergisi "2008’in en önemli 10 arkeoloji olayı" arasında gösterdi. Yer sıkıntısı nedeniyle depolarda bekletilen eserleri sergilemek için arayış içinde olduklarını söyleyen Arkeoloji Müzesi Müdürü Hacı Ali Ekinci, müzenin yanındaki belediyeye ait alanla ilgili olarak Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’nce hazırlanan projenin bitmesini beklediklerini söyledi. Ekinci, projenin bitmesiyle, yeni yapılacak bölümde imparatorların heykelleri ile diğer  eserlerin sergileneceğini belirtti.

Gladyatör’e konu olmuştu

İmparator Marcus Aurelius, MS 161 ile 180 yılları arasında Roma tahtına oturan 'Beş İyi İmparator'dan sonuncusu sayılıyor. Aurelius’un son günleri Oscar ödüllü 'Gladyatör' filmine de konu olmuştu.