Roman Açılımında Dakika Bir, Gol Bir!



Hükümetin ‘Roman açılımı’ kapsamında İstanbul Abdi İpekçi Spor Salonu’nda düzenlenen etkinlikte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelen Tireli Romanlar, dönüş yolunda uğradıkları Balıkesir’de dinlenme tesisine alınmadıklarını açıkladı! Duruma tepki gösteren İzmir Roman Dernekleri Başkanı Abdullah Cıstır, “Daha dönüş yolunda vatandaşlarımıza ayrımcılık yapıldı. Sözlerle değil, somut adımlarla bu açılım yapılmalı” dedi.

Gerilimli süreçlere sahne olan Kürt ve Alevi açılımlarından sonra hükümetin yüzü nihayet önceki günkü ‘Roman açılımı’yla gülmüştü. Başbakan Erdoğan, Abdi İpekçi’yi tıka basa dolduran Romanlarla şarkı söyledi, danslar edildi, Erdoğan salondakilere “Sizler Rom’sunuz, yani insansınız, cansınız” diye seslendi. 

İstanbul’daki etkinliğe İzmir’den katılan yaklaşık 1500 Roman, gece geç saatlerde kente döndü. Tire’den üç otobüsle etkinliğe katılıp evlerine dönenlerin, Balıkesir’in Susurluk ilçesindeki dinlenme tesisine alınmadıkları ileri sürüldü.

Otobüslerinin önlerinde, ‘Tire Romanlar Derneği’ yazdığı için dinlenme tesisine alınmadıklarını söyleyen Romanlar, kısa tartışmanın ardından yollarına devam ettiklerini anlattı.

İzmir Roman Dernekleri Başkanı Abdullah Cıstır, artık söz değil somut adım beklediklerini belirtiyor: “Etkinlik şova dönüştürüldü. Bize yakışan, sadece eğlenceli bir etkinlik oldu. Başbakan Erdoğan’ın yaklaşımı eksik. ‘Ayrımcılık yok’ dedi ancak daha dönüş yolunda vatandaşlarımıza ayrımcılık yapıldı. Parasıyla yemek isteyene bile hâlâ yurdun bazı yerlerinde ayrımcılık yapılıyor. Öncelikle ön yargının ortadan kaldırılması gerekir. Sözlerle değil, somut adımlarla bu açılım yapılmalı.”