Romanlar Hükümetten Ayrımcılıkla Mücadele Bekliyor



Hükümet, Kürt sorunu ve Alevi çalıştaylarının ardından, ayrımcılıkla karşılaşan bir diğer kesimin, Romanların temsilcileriyle de görüşecek. Devlet Bakanı Faruk Çelik, 10 Aralık'ta İstanbul'da bir toplantı düzenleneceğini açıkladı. Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı ve Edirne Roman Derneği (EDROM) Yönetim Kurulu Başkanı Erdinç Çekiç, girişime temkinli fakat umutlu yaklaşıyor.

Çekiç, bianet'e, hükümetin Romanlara "çeşit olsun" diye mi, yoksa sorunlarını çözme niyetiyle mi yaklaştığına bakacaklarını söyledi. 10 Aralık toplantısına Roman derneklerinin katılımını organize ettiklerini belirten Çekiç, toplantı fikrinin 17 Kasım'da federasyonun işleyişi ve derneklerin sorunları hakkında gerçekleştirdikleri buluşmada ortaya çıktığını aktardı.

Türkiye, Avrupa'da en çok Roman'ın yaşadığı ülke. Kesin nüfus bilinmiyor, ama Türkiyeli Romanların sayısının 2,5 milyonun üstünde olduğu hesaplanıyor.

"Farklı dil ve kültürler zenginliktir"

Erdinç, sorunlarının etnik temelli olmadığını daha çok sosyal politikalar konusunda sıkıntılar yaşadıklarını ifade etti. Roman dili konusunda topluluğun bir talebi olmamasıyla beraber dilin ve kültürün yaşatılmasının dünya zenginliği açısından önemli olduğunu söyledi.

Sulukule Platformu'ndan Hacer Foggo'ysa, roman açılımının dünyanın ikinci yerleşim alanı olan Sulukule'nin tamamen yıkıldığı zamanda açıklanmasının manidar olduğunu belirtti.

Romanların yaşadığı sorunların başında kanunlarda ve toplumda bulunan ayrımcılık olduğunu vurgulayan Foggo, açılım kapsamında öncelikli olarak yasaların değişmesi gerektiğini söyledi. Hala yürürlükte olan Yabancıların Türkiye'de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanun'un 21. maddesinde "Tabiiyetsiz veya yabancı devlet tabaası olan çingenelerin ve Türk kültürüne bağlı olmayan yabancı göçebelerin sınır dışı edilmelerine İçişleri Bakanlığı salahiyetlidir" tanımlaması gibi yasalarda bulunan ayrımcı ifadelerin kaldırılmasına işaret etti.

Foggo, toplumda Romanlara yönelik ayrımcılıkla mücadele için de bir Ayrımcılık Yasası gerektiğini vurguladı.

Barınma en büyük sorun

Foggo, bugün romanların en çok yaşadığı sorunun başında barınma olduğunu söyledi. İstanbul'da Roman yerleşimi olan Sulukule, Küçük Bakkalköy ve Kağıthane yerleşimlerinin yok edildiğini, burada yaşayan Romanların evsiz kaldığını söyledi. Evsiz kalan Romanların İstanbul'da viyadük altına çadır kurduklarını, bu çadırlarında yakıldığını aktardı.

Romanların evsiz kalmanın dışında kültürlerinin de yok olduğunu söyleyen Foggo, barınma, ayrımcılık ve sosyal politikalarda sorunlar yaşadıklarını vurguladı.