Romanlar: ‘Nereye Yerleşsek Orada Yıkım Var’



Birgün Gazetesi'nden Olgu Kundakçı'nın haberine göre, İstanbul Kağıthane’de sekiz yıl önce yıkılan Roman mahallesinin yerinde şimdi bir futbol sahası var. Mahallelerini terk edemeyenler yıllarca bu sahanın bitişiğinde kurdukları barakalarda yaşadı. Şimdi bu barakalar da arsayı bir inşaat firmasının satın almasıyla yıkıldı. Gidecek yerleri olmadığını söyleyen Romanlar ikinci kez yıkımla karşı karşıya. Mahallemize ‘son darbe vuruldu’ diyorlar.

Yahya Kemal Mahallesi’nde 2006 yılında belediye ekipleri tarafından Romanların yaşadığı 74 ev yıkıldı. Başka mahallelerde barınamayanlar Çeribaşı Cemil Akmaca’nın kardeşiyle yarı yarıya hisse sahibi olduğu tapu tahsis belgeli 800 metrekarelik arsasına sığınıp yıllarca bu arsaya kurdukları 15 barakada yaşadı. Cemil Bey, iki yıl boyunca arsayı satın almak isteyen müteahhit firmanın baskısına direndiklerini, ancak sonunda anlaşmak zorunda kaldıklarını anlatıyor:

“İki yıl önce müteaahit firma arsanın metrekaresine 1000 lira biçti. Kendi hissesini iki sene önce mütahhide sattı ablam. Ben hissemi vermedim, iki yıl direndik, ama sonunda burada yaşayan hane sahiplerine 30’ar bin lira verilmesi kaydıyla biz de müteaahhitle anlaşmak zorunda kaldık. Biz anlaşır anlaşmaz hemen gelip evlerimizi yıktılar. Birkaç gündür açıkta yatıyoruz.” Eşi Serpil Hanım ise yıkılan  mahallelerini “Şen şakraktık eskiden. Gülerdik, eğlenirdik. Her evden bir teyp sesi yükselirdi. Dayanışma vardı. Sonra yıkım geldi mahallemiz kalmadı. Yaşlılarımız öldü üzüntüden. Evlatlarımız dert kazandı” sözleriyle anımsıyor.

Yahya Kemal Mahallesi’ne Romanlar 1950’li yıllarda Dolapdere, Çukurbostan, Şişli gibi diğer semtlerde yapılan yıkımların ardından yerleştirilmiş. 25 yıldır aynı mahallede yaşadağını söyleyen Leman Yeraslan evi yıkıldığında nereye gideceğini bilmiyor: “Ben bu mahalleye gençliğimi verdim. Mahallemiz yıkıldığında insanlar dağıldı gitti, gittikleri yerlerde de barınamadı. Nereye yerleşsek orada yıkım var. Biz burada çadırlarda, barakalarda yaşadık. Şimdi bu evleri de yıkıyorlar.”