Romanlar, Özel Yerleşke Projesini Beğendi



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'Romanlara özel yerleşkeler yapılacak' açıklamasını Roman vatandaşlar olumlu karşıladı. İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Cıstır, Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarının çok şık olduğunu belirterek, "Olumlu bir teklif, yöntemi bize danışmalı." dedi. Romanların büyük bir bölümünün göçebeliği bırakarak yerleşik yaşama geçtiğini belirten Cıstır, şöyle konuştu:

"Çoğumuz yerleşik düzendeyiz. Hurdacılık yapan ve tarım işçiliğine giden göçebe Roman yüzde 2-3 civarında. Birçok yerde bir arada yaşıyoruz, bu alanlara sosyal donatı alanları, okulların yapılması özgüven verecektir." Yapılması planlanan yerleşkelerin Roman halkının dokusunu bozmaması gerektiğini kaydeden Cıstır, kendi kültürleriyle daha insanca yaşayabilecek alanlardan faydalanmak istediklerini söyledi. Roman yerleşkelerine herkesin korkmadan, çekinmeden gelebilmesi gerektiğini dile getiren Cıstır, şu değerlendirmede bulundu: "Sisteme entegre olmaya evet, asimilasyona hayır. Kültürümüzü yaşatmaya yönelik çalışmalara da zemin hazırlanması gerekiyor."

Bina, okul, sosyal donatı alanlarının yapılmasının önemli projeler olduğunu, ancak önyargının ortadan kaldırılmaması halinde yüzeysel kalacağını da ifade eden Cıstır, "Mahallelerimizin standardının artırılmasını istiyoruz ama önce sosyal profilin yükseltilerek Romanlar toplumla kaynaştırılmalıdır." dedi. Başbakan Erdoğan, Rusya gezisi dönüşünde, "Romanların yerleşik düzene geçmeleri için belediyeler ve TOKİ çalışıyor. Romanların da okulları, alışveriş yerleri, sosyal mekanları olacak." açıklamasında bulunmuştu.