Romanlara Charter Seferiyle Sınır Dışı



Fransız hükümeti, ülke içinden ve AB’den gelen tepkilere karşın, ülkeye kaçak girmiş 700 Romanın aşama aşama sınır dışı edilmesi işlemlerine dün başladı. Özel charter seferleriyle 93 Roman dün Romanya’ya doğru yola çıkarken, ağustos sonuna kadar 600’den fazla Romanın daha geldikleri ülkelere gönderilmesi bekleniyor.

16 Temmuz’da Grenoble’da göçmen Fransızlarla güvenlik güçleri arasında meydana gelen çatışmalardan sonra 30 Temmuz’da yaptığı bir konuşmada yabancı kökenli Fransızlarla, “has Fransızları” ayıracak kadar aşırılaşan Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve yakın çevresi, ağustos ayının tatil dönemini fırsat bilerek charter uçaklarıyla Romanları ülkelerine yolluyor.

Siyasi gözlemcilere göre iktidarın 2012’de yapılacak seçimlere yatırım olarak gördüğü güvenlik-göçmenlik ikilemini sömürmesi ters tepecek. Sarkozy’nin sağ kolu diye bilinen İçişleri Bakanı Brice Hortefeux’nün bizzat katıldığı baskınlarda kapatılan 40 kadar kamptan atılan 700’ü aşkın Romandan 371’i 19, 20 ve 21 Ağustos tarihlerinde 3 ayrı charter ile sınır dışı edilecek.

Kişi başına 300 Avro, çocuk başına da 100 Avro verilerek Bükreş’e yollanan Romanların “kendi” rızalarıyla Fransa’yı terk ettiklerini ileri süren Hortefeux’ye bir başka tepki de doğrudan Romanya’dan geldi.

Sınır dışı edilen Romanların sorunlarıyla ilgilenmek üzere bakan yetkisiyle atanan Rumen Dışişleri Bakanı Teodor Baconschi, Fransa’yı “Popülist sapmaların getireceği riskler ve ayrımcı tepkilere” karşı uyardı. BM, insan hakları örgütleri ve AB de atılan adımların ırkçılığı arttırması kaygısı taşıyor.