Romanlara ‘Göç’ Kararı

İstanbul’da Hacıhüsrev, Sulukule ve Kağıthane’deki yıkımlardan sonra sıra, Roman nüfusun en fazla olduğu yerlerden biri olan Kuştepe’de.

Toplu Konut İdaresi ile Büyükşehir Belediyesi’nin birlikte gerçekleştirdiği “Gecekondu Dönüşüm Projesi” çerçevesinde, 12 bin metrekarelik bir alan yıkılarak konut yapılacak.

TOKİ, Şişli Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile yaptığı protokolle Roman vatandaşların yaşadığı Kuştepe’de “Gecekondu Dönüşüm Projesi” başlatıyor.

Pilot bölge seçilen semtte 12 bin metrekare alan üzerinde 228 konut yapılacak.

Proje tamamlandığında 174 gecekondu sahibine yeni binalardan daire verileceği iddia ediliyor.

Kuştepe halkı kadar, konuyla başından beri ilgilenen sivil toplum kuruluşları ve akademisyenler de yıkıma tepkili.

Ulaşılabilir Yaşam Derneği Başkanı Hacer Foggo, Kağıthane’de 80, Kuştepe’de 174, Kanberler’de 154, Küçükbakkalköy’de de 156 evin yıkıldığını veya yıkılacağını belirterek ” Buna Romanları sürgün etme kararı da diyebiliriz” dedi.

Sulukule’de yaşayan Romanlarla ilgili olarak araştırmalar yürüten sosyolog, Prof.Dr. Semra Somersan, durumu “zorunlu göç” olarak değerlendiriyor:

“Bu göç ettirilecek olan insanların yüzde 99,9’u Roman. Bunun da sosyoloji de bir ismi var; “zorunlu göç”. Bunun bir başka adı da “etnik temizlik”. Sanırım belediye bunun farkında değil”

Romanlar ise yıllardır yaşadıkları evlerden ayrılmak zorunda kalacakları için endişeliler...

Sulukule Roman Derneği Başkanı Şükrü Punduk uygulamada bir fiyat belirlemesi yapılmadığını söylüyor.

Punduk “Bir açıklama yapılmamış, yapacakları evlerin fiyatlarını söylememişler, bizler burada mağdur durumda kalıyoruz. Bütün Roman vatandaşların hakları ellerinden alınıyor. Onlar bizim yerimize çadır kursun, onların oturduğu yere biz girelim” dedi.

Kuştepe’de yıkımdan sonra kamusallaştırılarak satılacak evlerin henüz projesi tamamlanmış değil, ancak yıkımın iki ay içerisinde başlaması planlanıyor.