Romanya’da Siyanürcüler Geri Adım Attı



Evrensel'den Özer Akdemir'in haberine göre, Romanya’lı yaşam savunucularının kararlı direnişi bir kez daha sonuç verdi. Romanya Parlamento Komisyonu, Rosia Montana’da işletilmek istene altın madenine onay vermedi. Bu kararın çıkmasında kuşkusuz en büyük pay, aylardır sokaklarda, sosyal medyada, dünyanın birçok kentinde altın madenine karşı direnen Romanya’lıların. Romanya’lı yaşam savunucuları, komisyonun bu kararına karşı temkini elden bırakmıyorlar. Tıpkı bizim ülkemizde olduğu gibi bu karara karşı “Burası Romanya!” diyerek siyasi iktidarların tam tersi yönde davranabileceklerine olan inançsızlığı ortaya koyuyorlar. Ülkemizde de siyasi iktidar 1997 yılında siyanürle altın madenciliğini yasaklayan Danıştay kararını uygulamamış, yeni yasal düzenlemelerle madenciliğin önünü açmıştı…

Halkın direnişi geri adım attırdı

27 Ağustos 2013 tarihinde Victor Ponta Hükümetinin maden çalışmalarına izin veren bir yasal düzenlemeyi onaylamasının ardından yaşam savunucularının yoğunlaştığı gösteriler, binlerce Romanyalıyı sokaklara döktü. Başkent Bükreş’in ve diğer Romanya kentlerinin yanı sıra, Avrupa, Amerika ve birçok ülkede Rosia Montana’daki altın madeni girişimini protesto eden gösteriler yapılırken, birçok ünlü isim yaşam savunucularına destek verdi. On binlerce kişinin katıldığı bu protesto gösterilerinin ardından Ponta hükümeti “İktidar koalisyonu projeyi reddetmek niyetinde,” açıklaması yapmak zorunda kalmıştı. Kararlı direniş maden yanlısı olarak bilinen Romanya’nın Cumhurbaşkanı Traian Basescu’yu da kendi deyimiyle ‘nötr’ pozisyonuna geriletmişti.

Komisyon reddetti ama

Bu açıklamanın ardından önceki gün Romanya Parlamentosunda konuya ilişkin toplanan milletvekilleri komisyonu 17 ret 2 çekimser oyla yasa tasarısını reddetti. Komisyonun toplantıda olduğu sıralarda binlerce kişi parlamento binası önünde gösteri yapıyordu. Komisyon üyeleri yasa tasarısını reddederken, Rosia Montana bölgesindeki tüm maden ocaklarını yasal çerçeveye oturtacak yeni bir yasa tasarısının hazırlanmasını önerdi. Komisyon, bütün madencilik faaliyetleri ve kaya gazı çıkarımı gibi konularda yeni bir yasal çerçeveye ihtiyaç olduğunu söylediler. Komisyonun bu kararı ile Rosia Montana’da altın Madenciliğinin önünü kapatmadığı, aksine açık kapı bıraktığı yorumlarına neden oldu. Nitekim, Gabriel Recource CEO’su Jonathan Henry, ileride potansiyel bir yol” olabileceğine emin olduğunu söyledi.

Yasa tasarısının reddedilmesi ile ilgili görüştüğümüz Romanyalı yaşam savunucuları komisyon görüşünün bağlayıcı olmadığını, bunun parlamentoda onaylanması gerektiğini belirterek, “Bu projenin bittiği anlamına gelmiyor. Burası Romanya!” dediler.

Altıncılar 14 yıldır geçemiyor!

Romanya’nın Transilvanya bölgesindeki Rosia Montana dağlarında işletilmek istenen altın madeni için Kanadalı şirketler 1990’lardan bu yana çalışmalarını sürdürüyor. Gabriel Recource adlı şirket  yaklaşık 17 milyon ons olduğu söylenen altın-gümüş rezervini siyanür liçi yöntemi ile çıkarmak için uğraş veriyor. Bu miktar Avrupa’nın en büyük altın madeni demek. 14 yılda çeşitli kereler izinler alan şirketin bu çabaları Romanyalı yaşam savunucularının mücadelesi sonrası boşa çıkarıldı. Şirket, proje tamamlandığında 2 bin 300 kişiye istihdam sağlanacağını ileri sürürken, yaşam savunucuları siyanürün ekolojik sistemde yaratacağı tahribatın ve canlı yaşamına etkilerini yanı sıra, önemli bir turizm potansiyeli olan Rosia Montana’nın bu madencilik faaliyeti nedeniyle bu gelirden de olacağını dile getiriyorlar.