Roubini'den Türkiye'yi de İlgilendiren 'Balon' Uyarısı



Nouriel Roubini, içinde Türkiye’nin de olduğu 18 ülkede konut balonu olabileceği uyarısında bulundu. Roubini, bu 18 ülke içinde gelişen ülkeler olan Hong Kong, Singapur, Çin, İsrail, Türkiye, Hindistan, Endonezya ve Brezilya’nın büyük şehirlerine de yer verdi.

Konut kredilerini adres gösterdi

cnbce.com'un haberine göre ekonomist, bu fikrine gerekçe olarak hızla artan konut fiyatlarını, hâlihazırda yüksek olan ve artmaya devam eden fiyat-gelir oranını ve hane halkı borcu içerisinde yüksek orana sahip olan konut kredilerini gösterdi.

Londra'ya dikkat çekti

Roubini gelişmiş ülkeler arasında ise İsviçre, İsveç, Norveç, Finlandiya, Fransa, Almanya, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda ve İngiltere özelinde Londra’ya dikkat çekti. Ekonomist bu ülkelerde konut piyasalarında köpüklenme başladığını ifade etti. 2008 krizine neden olan konut balonunun patlaması konusunda ABD, İngiltere, İspanya, İrlanda, İzlanda ve Dubai örneklerini hatırlatan Roubini gelişmiş ekonomilerde balonların çok düşük faiz oranlarıyla söndürüldüğünü belirtti.

Varlık fiyatları artıyor

Ünlü ekonomist zayıf büyüme, yüksek işsizlik ve düşük enflasyon yaşanması durumunda likiditenin olağan ve olağandışı parasal genişleme yoluyla sağlanarak konut fiyatları başta olmak üzere varlık fiyatlarını artırdığına dikkat çekti.

Neden artıyor?

Gelişen piyasalarda ise Roubini'ye göre konut fiyatlarını artıran farklı etkenler söz konusu. İsrail, Hong Kong ve Singapur’da kişi başına yüksek gelir ve düşük enflasyon ile kurun değerlenmesine engel olmayı hedefleyen para politikası etkili. Türkiye, Hindistan, Endonezya ve Brezilya’da yüksek enflasyon var. Çin ve Hindistan tasarruflarıyla konut alıyor. Hızlı şehirleşme de gelişen ülkelerde talebi arzdan hızlı artırarak fiyatları yükseltiyor.