Rovigo Güneş Enerjisi Santrali Tamamlandı



276 milyon euroluk finansmanla İtalya’da kurulan Rovigo Güneş Enerjisi Santrali’nin inşaatı ve enterkonnekte sistemi dokuz ayda tamamlandı. Sektör açısından bir kilometre taşı oluşturan ve mega projeler için standart teşkil eden sistemin, ilk işletme yılında 16.500’den fazla konuta enerji sağlayacağı tahmin ediliyor. Sistemin, 8.000 aracın trafikten çekilmesine eşdeğer olacak şekilde 40.000 tondan fazla miktarda CO2 emisyonunu önlemesi bekleniyor.

MEMC Electronic Materials’a (New York Borsası NYSE: WFR) bağlı, dünyanın öncü güneş enerjisi hizmet tedarikçisi SunEdison, Kuzey İtalya’da Rovigo şehri yakınlarında 70 megavatlık (MW) fotovoltaik (PV) enerji santralinin enterkonnekte sisteme bağlanmasını başarıyla tamamladı. Avrupa’nın işletilen en büyük ve tek PV güneş enerjisi santralinin enterkonnekte sisteme bağlantısı dokuz ayda tamamlandı.

Rovigo Güneş Enerjisi Santrali, daha önce duyurulan First Reserve Corporation ve SunEdison arasında kurulan ortak girişim kanalıyla First Reserve tarafından satın alındı. Partners Group AG ve Perennius Capital Partners SGR tarafından yönetilen ve danışmanlık hizmeti verilen yatırım programları, First Reserve ortak girişimi ile yürütülen projeye yatırım yaptı.

First Reserve yakın tarihte, aralarında Banco Santander, Unicredit Corporate Banking, Dexia Crediop, Natixis, Société Générale ve Crédit Agricole gibi öncü Avrupa bankalarından 276 milyon euro tutarında proje finansmanı sağlandığını duyurdu. First Reserve ile ortak girişimde azınlık hisselerini elinde bulunduran SunEdison, Rovigo tesisinin süregelen işletme ve bakım faaliyetlerini üstlenecek.

SunEdison Yönetim Kurulu Başkanı Carlos Domenech, “İnşaatın bir yıldan kısa bir süre içinde tamamlanması ile bu projenin sektör açısından bir kilometre taşı oluşturduğunu ve gelecekteki mega-projeler için standart teşkil edeceğini düşünüyoruz” diyor ve devam ediyor: “SunEdison olarak, bir kez daha büyük ölçekli güneş enerjisi projeleri geliştirme konusundaki yetkinlik ve uzmanlığını ortaya koyduk; yenilenebilir enerji projelerinin yaygınlaştırılmasında kamu kurumlarına yardımcı olduk.”

First Reserve Energy Infrastructure Genel Müdürü Mark Florian, “SunEdison, Rovigo gibi büyük ölçekli güneş enerjisi projelerini gerçekleştirme konusunda üstün verimlilik ve güvenilirlik bakımından liderliğini kanıtladı”, yorumunu yaparak “Amiral gemimiz olan bu projeyi enerji altyapı portföyümüze eklemekten gurur duyuyoruz ve gelecekte SunEdison ile kurduğumuz ortak girişim için yeni fırsatlar geliştirme peşinde olacağız” dedi.

Florian ayrıca, “Güçlü bir yasal düzenleme ortamı, istikrarlı bir tarife rejimi ile güvenilir bir güneş enerjisi arzı, İtalya güneş enerjisi piyasasını cazip kılan unsurlardır”, diye konuştu.

“Rovigo projesinin bu süre zarfında tamamlanmasını proje ortaklarımız ile yerel ve bölgesel yetkililerin gayretlerine borçluyuz” diyen SunEdison Ortadoğu ve Akdeniz Bölgesi Genel Müdürü Pancho Perez, sözlerine şöyle devam etti: “Bu proje, SunEdison’un İtalya, Ortadoğu ve Akdeniz Bölgesi’nde güneş enerjisi PV sektörünün gelişimine katkıda bulunma kararlılığına güzel bir örnektir.”

İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanı Paolo Romani, Carlos Domenech’e hitaben kaleme aldığı mektubunda SunEdison’un başarılarını kutladı. Bakan mektubunda İtalya’da enerji tedariki konusunda yaşanan sıkıntılara ve projenin ekonomik büyüme ve başarı açısından önemine değindi.