Rus Alüminyum Devi Rusal Hong Kong'da Halka Arz Planlıyor



Rus oligark Oleg Deripaska'nın kontrol ettiği dünyanın en büyük aliminyum üreticisi olan Rusal şirketi aralık ayında Hong Kong'ta halka arza hazırlanıyor. Independent gazetesinde dün yayımlanan habere göre şirket yüzde 10-ile yüzde 20 arasında hissesini halka arz etmeyi planlarken, piyasa değerinin de 20-30 milyar dolar arasında olacağı belirtiliyor.

Öte yandan bu halka arz Londra Borsası (LSE) için önemli bir kayıp olacak. LSE öteden beri madencilik devlerinin halka arzlarına ev sahipliği yapıyor. Rusal'ın Hong Kong'u seçmesi LSE'nin imajına gölge düşürecek. Uzmanlara göre Hong Kong'un Rusal'ın en büyük müşterisi olan Çin'e yakınlığının ba kararın alınmasında etkili olduğunu düşünüyor. Rusal'ın en önemli rakiplerinden birisi olan Çinli aliminyum devi Chalco da Hong Kong borsasında.

Rusal'ın halka arzını Goldman Sachs ve Creditte Suisse koordine edecek. BNP Paribas ve Çinli bir banka da bu koordinasyonda daha küçük roller üstlenecek. Rusal mart başında yaptığı duyuruda yaklaşık 14 milyar dolar borcu olduğunu ve bu borcu ödemekte zorlandığını duyurmuştu. Borcun 7 milyar 400 milyon dolarlık bölümünün uluslararası yabancı bankalara olduğu belirtilmişti. Rusal'ın önde gelen kreditörlerinden birisi olan BNP, grubun borçlarının yeniden yapılandırılması için çalışan komitede de sandalye sahibi.