Rusya 'Akkuyu' için Kredi Kullanıyor



Reuters'in haberine göre, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Rusya'nın 22 milyar dolar yatırımla Mersin Akkuyu'da kuracağı nükleer santral için 26 bankadan sendikasyon kredisi kullanacağını söyledi.

Yıldız, Bosphorus Energy Club toplantısındaki konuşmasında İran'dan Avrupa'ya doğalgaz boru hattı kurmak için hazırlık yaptığını ifade ederek, "Beş Avrupa ülkesi İran'dan doğalgaz almaya hazırlanıyor" dedi.

Yıldız, İran'ın dünya ile ilişkileri normalleştikçe Türkiye ile ilişkilerinin de güçleneceğini ifade etti.

Kuzey Irak’ta üçlü mekanizma olmadan ilerlenebilir

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nde (KRG) bulunan petrol sahalarından çıkan petrolü Türkiye'ye taşıyacak olan, ancak Irak Merkezi yönetiminin muhalefetiyle karşılaşan petrol boru hattı hakkında açıklamada bulunan Yıldız, Bağdat yönetimi, KRG ve Türkiye'den oluşan üçlü mekanizma olmadan da enerji alanında ilerleme kaydedilebileceğini belirtti.

Türkiye ile Kuzey Irak arasında Kuzey Irak'taki petrol-doğalgaz sahalarında aramanın yanı sıra boru hatlarının yapımını da kapsayan sözleşmelerde ilerleme sağlanması için Bağdat, Erbil ve Ankara'nın içinde yer alacağı üçlü bir yapının kurulması hedefleniyor.

Yıldız, "Irak'ta üçlü mekanizmaya bir ön mutabakatla başlamıştık. Sonra (Hüseyin) Şehristani ve (Neçirvan) Barzani üçlü mekanizma olmadan da bunu devam ettirebileceklerini söylediler. Bizim için bir sorun yok" dedi.