"Rusya Pazarı Türk İş Makinaları İçin Büyük Fırsat Taşıyor"



INNOPRAM Fuarı’nı değerlendiren İMDER Genel Sekreteri Faruk Aksoy, İMDER ve İSDER olarak ilk kez Ural bölgesinde ve Rusya pazarı hakkında detaylı bilgi alma fırsatı elde ettiklerini söyledi.

Rusya’nın yanı başımız da çok önemli bir pazar olduğunu belirten Faruk Aksoy, “Ülkeye yatırımların azalmasına rağmen “Türk İş Makinaları”nı pazarlamak için doğru zaman olduğunu düşünüyorum. Ayrıca Almanya başta olmak üzere bazı Avrupa ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri ile yaşanan siyasi kriz sonucu ürün alım tercihlerinde başka yöne doğru kayma arayışı içerisindeler. Pazarın bizim için çok büyük avantajlara gebe olduğu çok açık ortada. Konuştuğumuz kişiler bu görüşmelerde “Özellikle Türk makinası almak istiyoruz.” İfadelerini duyuyoruz” diye konuştu.

Reklam Goruntulenme Bolumu


Pazar büyüklüğü 51.3 milyar dolar

Rusya pazarı hakkında bilgiler veren Faruk Aksoy şunları söyledi: “Rusya’nın 2014 yılı makine ithalatı bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 10 azalarak 51,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Rusya’nın başlıca makine tedarikçileri Çin, Almanya ve İtalya. Türkiye, BM verilerine göre Rusya’nın makine ithalatı gerçekleştirdiği ülkeler içerisinde 16. sırada yer alıyor. 2014 yılında Rusya Türkiye’den 743 milyon dolar ithalat gerçekleştirildi. 2015 yılında çok fazla bir düşüş beklemiyoruz. Kriz sonrasında Rusya pazarında oluşan bazı boşlukları, Türk iş adamlarının doldurarak krizi fırsata çevireceklerini düşünüyoruz.”

Faruk Aksoy İMDER’in faaliyetleri hakkında ise şu bilgileri verdi: “İMDER olarak büyüme stratejisini benimsenmiş durumdayız ve sektörün yüzde 100’ünü kapsamak istiyoruz. UR-GE projesiyle, Ekonomi bakanlığı 2023 vizyonu doğrultusunda firmaların ilk aşamada ihtiyaç analizinin çıkarılmasını istiyor. İkinci aşamada eğitim bölümü başlıyor. Üçüncü aşamada ise yurtdışında heyetlerle bir araya gelme ve 10 kişilik heyetler getirme kısmı gerçekleştiriliyor. Tüm bu aşamaların maliyetlerinin yüzde 75’ini devlet ödüyor. UR-GE projesinde hedef, yeni pazarlar bulmak ve var olan pazarlardaki gücümüzü artırmak.  Şu an derneğimizden 11 firma UR-GE projesi kapsamındadır.”