Rusya Sanayiye, Türkiye AVM’ye Yatırım Yapıyor!



Ülkelerin ekonomik krize verdikleri tepkiler vizyonlarını da ortaya koyuyor. Geçtiğimiz akşam bir grup meslektaşımla birlikte İstanbul, Ankara, Gaziantep ve Adana’daki Optimum alışveriş merkezlerinin sahibi ve 2007 verilerine göre dünyanın 68. büyük inşaat firması Rönesans’ın patronu Erman Ilıcak ile sohbet ettik.

Ilıcak, bölgenin yatırım eğilimlerini anlamamızı kolaylaştıracak geniş ve çeşitlilik içeren bir iş portföyüne sahip. 1994 yılında St. Petersburg’da ofis açarak müteahhitliğe başlayan Ilıcak’ın büyüme bölgesi Rusya’ydı. Rusya’da olgunlaşan şirket, Türkiye, Türkmenistan, İran, Suudi Arabistan, Libya, Bahreyn ve Ukrayna’da süren inşaat yatırımlarıyla adından söz ettirdi. Rönesans, Türkiye müteahhitlik liginde, Enka ve Gama’dan sonra yıllık cirosu 1 milyar doların üzerindeki üç beş yüklenici firmadan biri haline geldi.

Rusya endüstri devrimi!

Rusya’da son üç yılda otomotiv sektörüne yatırımın arttığını söyleyen Ilıcak, “Rusya’da Ford fabrikasını yapmıştık, şu anda Pegeout-Citroen, Volvo kamyon, Hyundai ve Avusturya-Kanada ortaklı otomotiv yan sanayiinin önde gelen firmalarından Magna yatırımı sürüyor. Bizim dışımızda Nissan, Opel, Renault, Volkswagen, Toyota otomobil fabrikaları da yatırımlarını sürdürüyor” diyor. Rönesans, Rusya’da son 3 yılda ilaçtan kozmetiğe; çimentodan çikolataya kadar çok sayıda fabrika inşa etti, ediyor. Şirketin Türkiye’deki yatırımlarında ise aslan payını AVM’ler oluşturuyor.

Malatyalı 32 işadamının ortaklığıyla kurulan Malatya Girişimi Grubu A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Ilıcak, “Ekim ayında Malatya’nın ilk AVM’si olacak Malatya Park’ın alışveriş bölümünü açacağız. 200 milyon dolara mal olacak bu yatırıma Halkbank’tan 30 milyon dolar kredi kullandık, bugüne kadar 100 trilyon lira harcadık“ diyor.

2004 yılında Özelleştirme İdaresi’nden satın alınan Sümerbank arazisinde Malatya Park yerine, bir fabrika kurulamaz mıydı? Bu sorunun yanıtı, Ilıcak’ın yüzde 10 hisseyle projeye dahil olmasından önce aranmış ve kent merkezinde kalan arazinin en verimli değerlendirilme biçiminin AVM olacağına karar verilmiş.

90 milyon dolar kira geliri

Son 15 yılda Rönesans, yüzde 25’i bitmiş durumda 5.6 milyar dolar değerinde, 2.8 milyon metrekare inşaat alanı üretti. Ilıcak inşaat portföyünü üç dilime ayırıyor: Yüzde 40 Rusya, yüzde 40 Türkiye ve yüzde 40 da İran, Libya ve Ukrayna başta olmak üzere diğer pazarlardan oluşuyor. Ilıcak krizde sanayi yatırımlarını durdurmayan Rusya’nın, yabancı yatırımcılara bedelsiz arsa, 5 yıl vergi muafiyeti ve yerel destekler sunduğunu vurguluyor. Krizi ilk önce kuvvetli hisseden Rusya’da 25 şantiyeden 12’sini kapattıklarını söyleyen Ilıcak, “Faal durumdaki 13 şantiyeden 9’u endüstri, 3’ü ticari, biri de otel yatırımı“ bilgisini veriyor. Ilıcak, ticari gayrimenkul yatırımlarından yılda Türkiye’de 50, Rusya’da ise 40 milyon dolar kira geliri elde ediyor.

Zeyport bekleniyor

Türkiye’nin “vizyon projelerinden“ Zeytinburnu Kruvaziyer ve Yat limanı (Zeyport) projesinin ne zaman gerçekleşeceğini merak ediyorum. Rönesans-Koçhan ortak girişim grubunun ihalesini aldığı Zeyport projesi hakkında yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Danıştay’ın kararını bekleyen Ilıcak, “Getirilen 24.5 metre yükseklik sınırına uygun olarak projede değişiklik yaptık. 1.1 milyar dolarlık bir yatırımla, İstanbul’a gelen kruvaziyer turistinin sayısı yılda 250 binden 2.5 milyona çıkacak. Limanda 70 bin kişi istihdam edilecek“ diyor.
Şu Türkiye ne zaman büyük yatırım projelerine imza atacak?!
Güzel haber: Türkiye Müteahhitler Birliği bu köşeden yaptığım çağrıya olumlu yanıt verdi ve Mahalle Afet Gönüllüleri Vakfı’na (MAG) destek vereceğini açıkladı.