Rusya ve İran, İran'da Yeni Nükleer Reaktör İnşaatı İçin Görüşüyor

Rusya ve İran, İran'ın Buşehr kentindeki nükleer enerji santraline yeni bir reaktör inşaatı için görüşmeler yapıyor.
Rushaber ajansı İtar-Tass'a açıklama yapan Rusya Atom Enerjisi Bakanı Aleksandr Rumyantsev, "Bu teknik açıdan çok karmaşık bir proje. Buşehr'deki ilk reaktör inşaatı sırasında Rus uzmanlar çok karmaşık bir konuyla ilgilenmek zorunda kaldılar. Uzmanlarımız, nükleer santral binası inşaatı yerine, Rus VVER-1000 reaktörünü mevcut binanın içine sığdırmaya çalıştılar" dedi.

Rus uzmanların İran'ın güneybatısında Basra Körfezi kıyısındaki Buşehr kentindeki nükleer santralin ilk reaktörünün inşası görevini başarıyla yerine getirdiğini kaydeden Rumyantsev, "İlk reaktörün fiziki faaliyet tarihi 2005 yılı olarak belirlendi. Bu reaktördeki ilk elektrik üretimi de gelecek yıl içinde başlayacak" diye konuştu.

Rusya Federal Atom Enerjisi Ajansı sözcüsü Nikolay Şingarev de yaptığı açıklamada, Rus ve İranlı uzmanların Rumyantsev'in Buşehr kentine yapacağı gezinin tarihi ve programı üzerinde çalıştığını belirterek, "Taraflar Buşehr'deki ikinci nükleer santral inşaatına Rusya'nın olası katılımı konusunu ele alacaklar" dedi.

Rus Atomstroiexport şirketinin, ikinci reaktörün fizibilite çalışmasına ilişkin raporu İranlı yetkililere geçen yıl teslim ettiğini kaydeden Şingarev, bir reaktör inşaatının maliyetinin yaklaşık 1 milyar dolar civarında olduğunu ve Buşehr kentindeki reaktör inşaatında yaklaşık bin Rus uzmanın çalıştığını söyledi.

İran'ın nükleer enerji programı, başta ABD olmak üzere batılı ülkeler tarafından şüpheyle karşılanıyor. ABD, İran'ı nükleer silah üretmeye çalışmakla suçlarken, İran programın tamamen enerji ihtiyacını karşılamaya yönelik olduğunu savunuyor. Geçtiğimiz aylarda Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı IAEA'dan bir heyet, ülkenin nükleer tesislerinde araştırmalar yapmaya başlamıştı.