Rusya, Yüzer Nükleer Santrala Start Veriyor

Rusya, çevrecilerin bir felakete yol açacağına dair yaptığı uyarılara rağmen dünyanın ilk yüzen nükleer santralını inşa etmeye hazırlanıyor. Santralların hem iç enerji talebini karşılamak hem de diğer ülkeler satılmak üzere planlandığı belirtiliyor. The Times'ın haberine göre, üç yıl içinde bitirilmesi planlanan santral, iki adet 35 megawattlik reaktörüyle, 200 bin nüfuslu bir kentin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye sahip olacak.

Çevreciler ise Rusya'daki nükleer santrallarda daha önce meydana gelen kazalara ve özellikle Çernobil faciasına dikkat çekerek, yüzen santralların karadaki santrallerle kıyaslandığında kazalara ve terörist saldırılara daha fazla açık olduğunu vurguluyor. Rusya Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Sergei Kiriyenko ise çevrecilerle aynı düşünmüyor.

Söz konusu santralların günveli olacağını belirten Kiriyenko, nükleer denizaltılarda kullanılan sisteme benzer bir sistem kullanılacağını belirtti. Atom Enerjisi Dairesi'nin verdiği bir başka bilgiye göre de yüzen santrallar için şimdiden aralarında Çin, Endonezya, Malezya, Cezayir ve Arjantin'in de bulunduğu 12 ülkeden şimdiden sipariş bile alınmış durumda.

ABD Vazgeçmişti
Rusya eski nükleer enerji denetçilerinden Vladimir Kuznetsov ise The Times'a verdiği bilgide santrallarda ciddi güvenlik açığı bulunduğunu belirtiyor. Kuznetsov, yüzen santralın başka ülkelere satılması durumunda, zenginleştirilmiş uranyumun yanlış ellere geçerek tehlike yaratabileceği uyarısında bulunuyor, yüzen santrallar, Rusya Devlet Başkanı Viladamir Putin'in başlatığı yeni enerji planlamasın kapsamında inşa edilecek. Yeni planlamaya göre Rusya 40 yıllık kullanım ömrü olan yeni santrallarla, nükleer enerjinin, enerji üretimindeki kapasitesini yüzde 17'den yüzde 25'e çıkarmayı hedefliyor.

Yüzen nükleer santrallar kurma fikri 1970'lerde Westinghouse Electiric Company şirketi tarafından 1970'lerde ABD'de Florida sahillerinde kurulması planlanmış, ancak 70'li yıllardaki petrol krizi sonrası ekonomik açıdan daha az verimli olarak görülmeye başlanması ve Three Mile Adası'ndaki santral kazası sonrası kamuoyunun nükleer karşıtı halini alması nedeniyle vazgeçilmişti. Rusya ise özellikle kalabalık nüfusa sahip bölgelerinde önümüzdeki yıllarda görülecek enerjji açığını kapatabilmek için projeyi hayati görüyor.