Rusya'dan Korkutan Nükleer Alarmı



Bir haftaya yakın süredir dinmeyen yangınlarla boğuşan Rusya’dan korkutucu bir alarm çağrısı geldi. Urallar bölgesindeki nükleer santrala sahip Özersk şehrinde, yangınların bölgeye sıçraması tehlikesine karşı olağanüstü hal ilan edildi.

Moskovalılar şehirde günlerdir maskelerle dolaşıyor. FOTOĞRAF: REUTERS

Başkent Moskova altı gündür çevresindeki yangınlardan dolayı duman bulutuyla kaplı, can kayıpları oranında önceki yıllarla kıyaslandığında son iki günde iki kat artış tespit edildi. Günde 700’e yakın kişinin öldüğü Moskova’da morgların bile neredeyse dolu olması durumun ciddiyetini ortaya koyuyor.

Moskova’nın üzerindeki duman bulutunun dün normalden üç kat fazla karbonmonoksit ve diğer zararlı gazları içerdiği açıklandı. Haftasonunda havadaki kirlilik oranı normalden yedi kat daha fazla çıkmış, çok sayıda kişiyle yabancı büyükelçilikler Moskova’yı terk etmişti.

Rusya Meteoroloji Servisi Başkanı Aleksandır Frolov, Rusya’nın son 1000 yılın en kötü havasını yaşadığını söyleyebileceklerini belirtti ve “Atalarımız son 1000 yıl içinde böylesine sıcak hava görmemiş veya kayıt altına almamış” dedi. 34-38 derecelerde seyreden hava sıcaklığının bu hafta da düşmeyeceği  söyleniyor. Rusya’nın özellikle batı bölgesinde meydana gelen yangınlarda şu ana kadar toplam 52 kişi hayatını kaybetti, 2 binden fazla ev kül oldu. (aa,afp)